A gyerkőcnek éppen óvodát keresek, persze a legtutibbat, és tele vagyok kérdésekkel, hiszen akárkire még pár órára sem bízom rá a gyereket, nemhogy napi több órára éveken át. Kiváncsiságból  ránéztem a netre, és hát csak a környékünkön legalább 5- 10 ovi is van, mint választási lehetőség. Leültem hát, hogy átgondoljam, mire is érdemes figyelni…

Először is az itthon töltött közös éveink alatt jópár infó befutott hozzánk is ismerőseinktől, kinek melyik ovi vált be, vagy éppenséggel nem. Lehet, hogy már vannak ezek alapján is favoritok, és messze „elkerülendők” is a listán, de azért ezt még nem lehet készpénznek venni. Pont  ezen a héten mesélte egy anyuka, hogy a kisfia óvodai csoportjában dolgozó 2 óvónő közül a kicsinek pont az a szimpatikus, aki az anyukának nem igazán, a másik óvónő pedig hiába szimpibb az anyának, a gyerkőc annyira nem rajong érte. Viszont vannak híres sztár-óvónénik is, na hát ők aztán tényleg érthetnek a  gyerekek nyelvén, ha hosszú éveken-évtizedeken át mindenki csak az ő csoportjukba szerette volna íratni a gyerekét. Szerintem nagyon is óvónő függő az oviválasztás. A közelünkben nemrégen épült egy ultramodern biomasszás-napkollektoros csoda, egy új ovi, mégis több szülő vitte jóval távolabbi oviba a gyerkőcöt, mert már volt korábbi tapasztalatuk az adott óvónővel, és nem akarták rábízni a kicsit. És olyan oviról is hallottam, ami bár lepukkant épületben szegényes felszereltséggel működött, de az ott dolgozók szíve lelke pótolta  a hiányosságokat, és ragaszkodtak az óvodához a családok.

Fontos szempont, hogy „logisztikailag” mit tud bevállalni a család. Főleg több gyerekeseknél  bonyolódhatnak a dolgok, hiszen az ovi mellett lehet, hogy bölcsinél és/vagy iskolánál is meg kell állni a tesókkal, majd persze a munkába is be kellene időben érni. Ez a reggeli-esti csúcsban akár gyalogosan, tömegközlekedve, vagy autóval is komoly feladatot jelenthet a családoknak. Érdemes átgondolni, hogyha éppen valami gond van és nincs autó, vagy csak az egyik szülő tudja vinni a gyerekeket, stb. akkor is el tudunk e emberi időben jutni a célhoz. Ez kisvárosokban, falvakban talán nem is annyira problémás, de nagyvárosokban és persze Budapesten fejvakarást okozhat.

Egy másik mérlegelendő tényező, hogy mit várunk el az óvodától. Hihetetlen különbségek vannak óvodák között, hiszen van ahol a gyerekek zenei fejlesztésére, máshol idegen nyelvre, sportra, hagyományőrzésre…… vagy  akár más szegmensre helyeznek nagyobb hangsúlyt, kérdés, hogy mi és a gyerkőc mit szeretnénk, és mindennek milyen anyagi vonzata van. Önkormányzati vagy magánóvodát szeretnénk, vannak pl. magánóvodák ahol kb. 50 000 ft a havi díj, itt úszástól elkezdve néptánc, sakkoktatás is van, más helyeken ez az önkormányzati oviban is elérhető ingyen, máshol mindez plusz költséget jelent…. A variáció szinte megszámlálhatatlan.

Mástól azt hallottam, hogy egyértelmű volt a választás:  ahova a kicsi kisbarátja/barátnője ment, oda íratták a gyerkőcöt. Ez is lehet szempont, hiszen mindenképpen biztonságot jelentenek a csoportban különösen évkezdésnél a barátok.

Ami viszont biztosan segít a döntésben, hogy az óvodák többnyire áprilisban nyílt napokat tartanak, ilyenkor a kicsik szüleikkel együtt pillanthatnak be az ovi mindennapjaiba, illetve vannak intézmények, ahol akár előre egyeztetve más időpontokban is ezt lehetővé teszik. Érdemes utánanézni a kínálatnak.

Hogyha te is ilyen ovikeresős cipőben jársz, akkor hajrá! Sok sikert a keresgéléshez és a jó döntéshez!

További cikkek: Blog