• Szudorka vizsgát tesz

  Szudorka, a kismanó hosszú-hosszú heteket, hónapokat töltött a varázsló otthonában. Megismerte a különböző gyógynövényeket, megtanult orvosságot készíteni belőlük. Elkísérte a Varázslót erdei körútja során, állatokat gyógyított, sebeket kötözött a segítségével. Megtanult a növények, az állatok és az emberek nyelvén is, megismerte, megértette mindegyiket. A Varázsló bevezette a bolygók titkaiba, a Föld és a Világegyetem sok-sok szépségét feltárta előtte. Megismerte a betűk csodáját, és a varázslás tudományát is.

 • Szudorka megismerkedik az erdei varázslóval

  Szudorka és a katicabogár egy kedves rönkházikó előtt álltak, s bizony akismanónak egy kissé inába szállt a bátorsága. Egy darabig tanácstalanul álldogált, majd vett egy nagy levegőt, és megrázta az ajtón lévő csengettyűt.A csengettyű vidáman csilingelni kezdett...

 • A katica meséje

  Régen, a katicabogárnak nem voltak még pettyei, egyszínű, piros ruhát hordott csak. Egyik reggel, amikor felöltözött, belenézett a tükörbe és így szólt: - Mennyivel szebb lenne a ruhácskám, ha pettyek lennének rajta! Megyek, szerzek pettyeket magamnak. Bezárta lakását, és elindult pettyeket keresni. Ahogy ment, mendegélt, találkozott a kisegérrel. - Szia Katica! – köszönt rá az egérke. - Szia kisegér! Tudsz nekem segíteni? Pettyeket szeretnék a ruhámra.  - Pettyeket? Azt sajnos nem tudok szerezni neked. Nem szeretnél inkább hosszú, kunkori farkincát? Azt talán el tudom intézni az egérkirálynál. - Nem, nem, köszönöm! Nem szeretnék hosszú, kunkori farkincát. Pettyeket szeretnék. Ballagott tovább, míg szembe jött vele egy nyuszi.

 • Szudorka és a katicabogár

  Szudorka, a kismanó vidáman vándorolt erdőkön, mezőkön keresztül. Beszélgetett a fákkal, madarakkal, ezer és ezer kérdést tett fel az erdő lakóinak. Egy nap, a bagoly így szólt hozzá: - Szerintem az Erdei Varázslót kéne megkeresned. Ő bölcs, jóságos és igazságos, sokat tanulhatnál tőle! - És merre találom az Erdei Varázslót? – kérdezte izgatottan a kismanó, de a bagoly tanácstalanul ingatta a fejét: - Sajnos, pontosan én sem tudom. Menj tovább egyenesen, és valahol, a Hetedik Erdő közepén megleled őt. Szudorka megköszönte a tanácsot, és ment tovább egyenesen. Jó darabig  Tavasz tündér is elkísérte, aztán helyét Nyár asszonyság vette át. Kedves, mosolygós néni volt ő. Érintése nyomán virágok pompáztak, gyümölcsök értek, aranysárga búzakalász ringatózott.

 • Szudorka és a tavasz

  Olvadt a hó, melegedett az idő. A jégcsapbajszú, hókucsmás Tél helyére Tavasz tündér érkezett. Táncos szökellésekkel, csilingelő kacagással járta körbe a vidéket, s amerre elhaladt, a lába nyomán fű sarjadt, virág nyílott. Szudorka csodálta a Tavasz könnyedségét, vidámságát, s egy nap elébe sietett, hogy beszéljen vele. - Szervusz, kedves Tündér! Megengeded, hogy elkísérjelek egy darabon? Úgy szeretném látni, hogy ébreszted fel az erdőt! - Igen, velem jöhetsz! Segíts nekem, mondjuk együtt a varázsigét: