8 tipp arra, hogyan szerettesd meg olvasást a gyerekeiddel

Kimondottan nagy a szülők felelőssége abban, hogy olvasó, könyvszerető kicsiket neveljenek, hiszen a könyvek szeretete gyerekkorban kezdődik.

Miért fontos az olvasás?

A legjobb fejlesztő tevékenység az önálló játék: ilyenkor teret kapnak saját gondolataik és rohamosan fejlődnek a motorikus képességeik. Az önálló tevékenységre nevelés kiváló eszköze az olvasás megszerettetése, hiszen a könyvek segítenek a gyerekeknek a gondolatok és érdeklődési területek szabad kibontakoztatásában, emellett fejlesztik a kreativitást, az asszociációs képességet és az empátiát is. Ezért, bár napjainkban nem egyszerű kihívás képernyőmentes, dologtalan boldog időtöltésre rávenni a gyerekeket, szülőként érdemes erőfeszítéseket tenni ezért, hiszen az olvasás által válhat életük korlátlanná, színessé és teljessé.

Mitől lesz okos a gyerek?

Sok szülő figyel arra, hogy a lehető legtöbbet megtegye gyermekei képességeinek kibontakoztatásáért, intelligenciájuk növeléséért. Számos módszer és elképzelés létezik arra, hogyan támogathatjuk őket az okosodásban. Fejlesztőjátékok, zenei foglalkozások, vitaminok, komolyzene, speciális tornák – iparágak épülnek arra, hogyan segítsük gyermekeinket az életben való boldogulásban, képességeik maximális kibontakoztatásában. Nyilván (szinte) minden módszernek meg van a maga értelme sőt, minden foglalkozás mozgatja az agyat, így vitathatatlanul hasznos tevékenységekről beszélünk. Ugyanakkor jó, ha tudod, hogy gyermeked értelmi képességeinek fejlesztésének a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja az olvasás. Az a gyerek, amelyik többet olvas, az jobban teljesít az iskolában, könnyebben veszi az akadályokat és sajátítja el az új ismereteket.

Lehet élmény az, ami kötelező?

Felső tagozatban sajnos a legtöbb gyerek már csak a kötelező olvasmányokat olvassa el (már ha egyáltalán…) A vizsgálatok ijesztő eredményeket mutatnak, a legfrissebb felmérések szerint a nyolcadik osztályosok csupán 18%-a érte el a szövegek értelmezéséhez és feldolgozásához szükséges negyedik szintet, amely az erre való képesség minimumát jelöli. Az ötödik szintet már csak minden huszadik gyerek teljesítette. A legjobb, ha korábban megszeretteted gyermekeddel az olvasást, de a felsősök esetében sem szabad feladni, nem az a jó megoldás (bármilyen kényelmes is) ha hagyod, hogy a kötelező olvasmányt letudja hangoskönyv hallgatással vagy filmfeldolgozás megtekintésével.  Igaz, több energiát igényel, de ha nehezen megy a gyereknek, megéri az energia befektetést: csináljatok közös projecteket a kötelező olvasmányra építve. Találjatok ki feladatokat, játékokat, rejtvényeket a könyv történetére, legyen szenvedés helyett közös élmény belőle! Az interneten számos tippet találhatsz ehhez.

Az olvasás szórakoztató

Az olvasás szeretetének alapjait kisgyermekkorban rögzítjük, amikor az óvodások, kisiskolások örömmel hallgatják meséinket. Ugyanakkor kemény munkát kell fektetni abba, hogy az önálló olvasás is élmény szintre jusson, hiszen lássuk be, annyi más, kisebb energia befektetést igénylő szórakozási lehetőség van… Épp ezért a szülők részéről odafigyelést, időt és energiát igényel, hogy eljuttassák gyerekeiket arra a szintre, ahol az olvasás kikapcsolódássá válik.

Hogyan tudod elérni, hogy gyermeked megszeresse az olvasást?

Mutatunk néhány ötletet, melyek segítenek ebben:

1.Olvass

A jó példa ragadós! Olvass hát te is, könyvet, e-bookot, újságot, verset, szakmai írásokat, bármit, csak olvass! Szuper, ha megosztasz könyvedből a gyerekek számára is érdekes, vicces, izgalmas részeket, fel is olvashatsz belőle, vagy elmesélheted, hogy mennyire izgulsz, vagy milyen jól mulatsz egy-egy olvasmányod során. Ez jó csali, mert így látja a gyerkőc, hogy miért kedveled az olvasást. Olvass gyermekednek is, keressetek számára izgalmas történeteket és ragadjatok meg minden alkalmat az olvasásra: olvassatok várakozás közben, hétvégenként kiszakítva a napból egy kis nyugiidőt, összebújva a kanapén a hosszú téli estéken, no és persze az elengedhetetlen esti mesét se bízd a televízióra. Akkor se hagyd abba az olvasást, ha már gyermeked is tud olvasni, hiszen így ébren tudod tartani érdeklődését a mesék iránt, addig is, amíg önállóan is képes lesz hosszabb szövegeket elolvasni.

2. Járjatok könyvtárba

Nemcsak a költséghatékonyság miatt érdemes rászoknotok erre, hanem az élmény miatt is. Szabadon kutakodhat, barangolhat az óriási könyvespolcok között, könyveket lapozgathat, választhat magának új történeteket. Most a járvány ugyan akadályoz bennünket ebben, de eljön még az idő, amíg újra együtt élvezhetitek ezt az élményt. Erősítsd benne a tudatot, hogy olvasni menő!

3. Biztosíts időt, lehetőséget a gyerekeknek, hogy belemélyedjenek az olvasásba.

Sajnos csak kevés gyerek választja önszántából a könyveket, amikor TV-t is lehet nézni. Ha azonban bekorlátozod a képernyő előtt töltött időt (ez az olvasás megszerettetésén túl is fontos), és érdekes olvasmányokat, akár képregényeket kínálsz fel alternatívaként, akkor erőfeszítéseidet (némi nyafogás után) siker koronázza majd.

4. A saját választása

Engedd, hadd döntse el a gyerek, hogy mit olvas, még akkor is, ha számodra nem teljesen szimpatikus a választása. Persze azért adj a kezébe minél több műfajban jó könyveket, jöhetnek a sci-fik, fantasy-k, történelmi regények, útleírások, képregények egyaránt. Meglepődnél, hány kisfiút nyűgöz le például egy, a vulkánok kialakulásáról szóló színesen illusztrált könyv.

5. A nagy tesó

Olvasni tudó gyermekednek engedd, sőt bátorítsd, hogy olvasson kisebb testvéreinek. Ez felelősségteljes, komoly “feladat”, és a kicsinek, nagynak egyaránt nagy élmény, mindkettőjükre motiválóan hat.

6.Társítsd élményhez az olvasást

Nem feltétlenül kell bonyolult dologra gondolni, már az is szuper, ha a gyerekkel közös főzés során megengeded, hogy ő olvassa föl a receptet – így az ő tudása nélkülözhetetlen részévé válik a közös munkátoknak.

7. Azért a film sem tabu

Nézzétek meg a közösen elolvasott történeteket filmen is, majd beszéljétek meg, hogy mi volt a különbség, mi az, amit másképpen képzelt el a könyv alapján, mint ahogyan a filmben volt.

8. Ne kényszerítsd!

A fent leírt módszerekkel hatékonyabb leszel, mint a „az innen addig fel nem állsz, míg ezt el nem olvastad!” kijelentésekkel. Ha ugyanis kényszeríted gyermekedet az olvasásra, akkor könnyen az ellenkező hatást éred el és megutálja a könyveket.