A 6 leghatékonyabb gyakorlat toka ellen

A toka minden nő rémálma! Ahogy felszedünk pár kilót, máris megjelenik – de nemcsak a túlsúly okozhatja! Mutatjuk, milyen szokásokat érdemes mellőznöd, hogy elkerüld és néhány egyszerű gyakorlatot is hoztunk, amelyeket ha rendszeresen csinálsz, eltűnik a toka.

Hogyan alakul ki a toka?

A túlsúlyt már említettük, de a toka kialakulásának problémája nem csak azokat érinti, akik súlyfelesleggel küzdenek. Közrejátszik a genetika is, de sok életmódbeli tényező is, mint például
a napégés, az alkoholfogyasztás, a dehidratáltság, a bőröregedés, a stressz, az egészségtelen étrend. Sőt, a Medical News Today szakértői szerint hátterében az áll túlzott használata is állhat, mint például a rágózás. A testtartás szerepe szintén jelentős: a folyamatos előre dőlés elgyengíti a nyaki izmokat, a bőr pedig elveszíti a rugalmasságát, ha az izmok nincsenek használva. Különösen kerülendők azok a tevékenységek, melyek során az arc lefele irányul – ilyen például, amikor hosszú ideig a telefonunkat nézzük. Épp ezért a nyak és az arc izmainak edzése ugyanolyan fontos, mint a testedzés, hiszen ezzel hatékonyan léphetünk fel az arckontúr és a nyak feszesítése érdekében.

Most a toka eltűntesére mutatunk néhány gyakorlatot, amelyeket akár az esti TV nézés közben is végezhetsz.

1. Mosolygó halacska

Szívd be az arcod, mintha halat utánoznál, aztán próbálj mosolyogni, de közben a szádat ne mozdítsd. Akkor végzed jól a gyakorlatot, ha érzed, hogy húzódik az állad, ez a gyakorlat ugyanis alaposan megdolgoztatja az állkapocs izmait. Kis pihenés után ismételd meg a gyakorlatot ötször.

2. Ököl ellen

Ülj le egy asztal mellé és a könyöködet tedd az asztalra. Szorítsd a kezeidet ökölbe és helyezd a fejedet az ökleidre, majd nyomd rá az áll alatti részt. Tartsd ezt a pózt kb. 10 másodpercig, aztán pihenj. Ismételd meg a gyakorlatot tízszer!

3. Adj egy csókot

Képzeld azt, hogy puszit akarsz adni egy langalétának. Emeld felfelé a fejed, kissé told előre az állkapcsodat, miközben csücsörítesz, mintha puszit adnál. Tartsd meg ezt a pózt 5-8 másodpercig és ismételd ötször. Akkor végzed helyesen a gyakorlatot, ha közben nyakad erősen feszül. Jó hír, hogy ez a pozíció a nyakadat is feszesíti!

4. Vicsorogj

A mosolygás megdolgoztatja az állkapocs izmait. Most nem a legszebb mosolyodra lesz szükség, hanem a legszélesebbre: zárd össze a fogaid, mosolyogj olyan szélesen, ahogy csak bírsz és közben a nyelvedet nyomd a szájpadlásodhoz. Az sem baj, ha a végeredmény inkább vicsornak tűnik. Itt is a nyakhúzódás jelzi, ha jól csinálod. Tartsd 5-10 másodpercig a pózt, és ismételd meg ötször-hatszor.

5. Mint a logopédusnál

Ha azt mondjuk, hogy a magánhangzók segítenek formázni az állat, a száj körüli területet és az ajkak széleit – akkor higgy nekünk! Nyisd szélesre a szádat és mondd egymás után a magánhangzókat, eltúlzott szájmozgással, úgy, hogy a fogakat nem érinted. Ismételd tízszer a gyakorlatot.

6. Állemelés

Az egyik leghatékonyabb gyakorlat a toka ellen: nyomd ki az alsó állkapcsot és emeld meg úgy az alsó ajkat, hogy közben a szád zárva marad. Érezni fogod a nyújtást az áll alatt és az állkapocsban. Tarts ezt a pozíciót pár percig, majd ismételd meg ötször.

A hatékonyság érdekében fontos, hogy a gyakorlatokat mindennap végezd el!  A tokatornát zárd nyakmasszázzsal: picit hajtsd hátra a fejed és finoman masszírozd át a nyakadat, ez segíti a megdolgoztatott izmok lazítását.