Allergia és asztma ellen: Sóinhalátor

Legyen szó megfázásról, asztmáról, szénanátháról, vagy a szmog kellemetlen hatásairól, a só külsőleges használata segíthet enyhíteni a légúti panaszokat.

A természetes gyógymódok egyre inkább előtérbe kerülnek, épp ezért egyre többen alkalmazzák az otthoni sóterápiás eljárások valamelyikét. Nem csoda, hiszen az egészséges só kincset ér: segít a hörghurut, az arcüreggyulladás és a felső légúti megbetegedések esetén, az allergiás tünetek enyhítésében, segítségével erősítheted az immunrendszeredet, valamint megszüntetheted a különböző gyulladásos panaszokat.

Igazi gyorssegély a mindennapokban, ha nem szeretnél az első légúti tünetek után az orvoshoz rohanni.

A sóterápiákról

Bár sokan csupán fűszerként ismerik, a só nagyon fontos az emberi szervezet számára, hiszen alapvető szerepet játszik az egészség megőrzésében. A só a szervezetünk minden folyamatához szükséges, benne van a vérünkben, a sejtjeinkben, szabályozza az anyagcsere folyamatokat, hat a vérnyomásunkra, sőt még a megfelelő gondolkodáshoz is szükség van rá.

A sóterápiás kezelések jótékony hatása már évszázadok óta ismert tény, amelyet klinikai tesztek és jól dokumentált orvosi szakvélemények is bizonyítanak. Már az ókori görögök is használták, a só inhalálását már Hippokratész, a modern orvostudományok atyja is ajánlotta a kortársainak.

Az 1800-as évek közepén egy lengyelországi sóbánya orvosa, Felix Botchkowski arra lett figyelmes, hogy a bánya dolgozóin semmiféle tüdőbetegséget nem tudtak diagnosztizálni (míg pl. az érceket, szenet bányászókról ez nem volt elmondható). Botchkowski később könyvet is írt a magas sótartalmú levegő jótékony hatásairól. A második világháború idején a sóbányát búvóhelynek használták és az ott töltött hónapok alatt többen kigyógyultak asztmás betegségükből. 1958-ban Botchkowski tanítványa, Skulimowski professzor a sóbánya egyedi mikroklímájára alapozva megalapította földalatti klinikáját a sóbányában, amely ma is fogadja az asztmában, allergiában és bizonyos tüdőbetegségekben szenvedőket, hogy segítséget nyújthasson betegségeik enyhülésében. Napjainkban már számos só-szanatórium üzemel Európa területén. Ugyanakkor a barlangterápia csak kevesek számára elérhető, hiszen nem mindenki engedheti meg magának, hogy odautazzon és heteket töltsön egy sóbányában – pedig a kedvező hatások csak kúraszerű alkalmazás esetén érvényesülnek.

Épp ezért több olyan otthon is alkalmazható módszer is van, amelyek elérhetővé és olcsóbbá teszik a sóterápia élvezetét. Ezek közül a legismertebbek a sóinhalátorok, a sópipák és a sódiszkek.

A sóterápia egészségügyi hatásai

A sós levegőben lévő nátriumionok a belégzéskor olyan helyekre is eljutnak a szervezetben, ahol a baktériumok és az apró porszemcsék telepednek meg. Ezeket a sós levegő képes lekötni, így ki tudnak ürülni szervezetünkből a felköhögött váladék révén. Mondhatni a belélegzett só oldószerként funkcionál, magához vonzza a szennyeződéseket, így a légutak megtisztulnak és a kellemetlen tünetek csökkennek. Természetes antibakteriális hatásával eredményes a tüdő, a légutak és a hörgők tisztításában, használatának köszönhetően javulnak a légzésfunkciós eredmények, megszűnik a túlérzékenység, erősödik a szervezet önregeneráló képessége, asztmás betegségek esetén csökken a rohamok száma és intenzitása, helyreáll a tüdő oxigénellátása és lerövidülhet az elhúzódó fül-orr-gégészeti problémák gyógyulási ideje.

A Himalya só

A Himalaya só nemcsak jellegzetes színében tér el a hagyományos sótól, de összetétele is kissé más. Ennek köszönhető, hogy nemcsak az étkezésben, hanem a gyógyászatban is egyre ismertebb és népszerűbb.

Ez, a színében és megjelenésében is különleges kőzet a Himalája hegység belsejében, extrém nyomásviszonyok között keletkezett, több százmillió évvel ezelőtt a tengerek és sós tavak kiszáradásának köszönhetően. A Himalaya só tömbjeit kézzel bányásszák ki és természetes állapotában kerül a vásárlókhoz, hiszen nem kezelik semmilyen módon, ezáltal nem szennyeződhet sem ipari anyagokkal, sem pedig vegyszerekkel.

Sóinhalátor Himalaya sóval

Sóinhalátor 100%-ban természetes gyógymódnak minősül,hatásos és gyors segítséget nyújthat asztma, légúti allergia, megfázásos és influenzás tünetek esetén. A sókristályok a belégzés után a légutak nyálkahártyáját intenzív tisztító munkára serkentik, így segítik a természetes öntisztító folyamatok beindulását.

A sóinhalátor optimális használata napi 10-30 perc, a kezelések akár naponta több alkalommal is elvégezhetők. A legjobb, ha nem csak kampányszerűen, hanem folyamatosan használod! 3 éves kortól alkalmazható (szülői felügyelettel), kontraindikációk nem ismertek. Használata egyszerű: vedd a szádba a készüléket és lélegezzen azon keresztül, majd az orrodon fújd ki a levegőt. Figyelj arra, hogy mindvégig normál intenzitással lélegezz, kerüld az erőltetett belégzést.

A tisztulási folyamat beindulásakor a régi lerakódások köhögéssel, orrfolyással távozhatnak a szervezetedből. A só a baktériumok és vírusok elpusztításában is részt vesz, sőt közreműködik az immunrendszer működésének kiegyensúlyozásában is.

A fertőzések elkerülése érdekében a még családtagjaiddal se osztozz ugyanazon a sóinhalátoron!

A sótöltet összetétele:
Nátrium-klorid: 99% (min. 97%)
Egyéb összetevők: 1% (max. 3%) – Kálciumszulfát, Magnézium-klorid, Kálcium-klorid,Vas(III)-oxid
A sóinhalátor tervezett élettartama 1 év – ami a sókristályok szavatosságára vonatozik.