10 meglepő dolog, ami árt a bőrnek

Lelkiismeretesen tisztítod az arcodat, megfelelő szérumokat, arcápolókat használsz, ügyelsz a fényvédelemre? Szuper! Számodra fontos a bőröd!

Van azonban néhány banális dolog, amit nem mindenki tud, és ha odafigyelsz rájuk, még többet tehetsz a bőrödért!

10 meglepő dolog, ami árt a bőrnek

1. A kütyük

Sokat hallani arról, hogy nem egészséges, ha éjjel-nappal veled van a telefonod. Nemrég az is kiderült, hogy az állandó mobilozás, tablet nyomkodás bőröregedést okozhat. Mivel a kütyüket mellmagasságban, vagy lentebb tartjuk, így a fejet és nyakat lefelé kell dönteni, ráadásul bolhabetűk silabizálása közben még hunyorítunk is, és ez sajnos nem tesz jót a bőrünknek.

Tipp: Ha szemmagasságban tartod a mobilt, akkor az arcod el tud lazulni és ezzel sokat teszel a ráncmegelőzésért.

2. El a kezekkel!

Nem csak a fertőzések elkerülése, hanem a bőr védelme miatt is fontos, hogy ne piszkáld az arcodat. Szinte mindenkinek vannak olyan beidegződései, mozdulatai, melyek stressz hatására aktivizálódnak. Van, aki a haját csavargatja, van, aki az állát dörgöli vagy a szája szélét rágja, amikor ideges. Jobb, ha tudod, hogy ezek a mozdulatok – a szem- és homlokdörzsöléssel egyetemben – nyomot hagynak a legszebb bőrön is.

Tipp: Tudatosítsd magadban, hogy milyen stressz mozgásokat  végzel és próbáld mellőzni ezeket. Találj magadnak egy nyugtató mozdulatot, melyet észrevétlenül is végezhetsz (hiszen pl. a fejenállás kínos lenne egy megbeszélés közepén, de az senkinek sem tűnik fel, ha összeérinted három ujjadat).

3. Egy szexi szemüveg

Nem tökéletes a látásod? Sokszor hunyorognod kell, ha valamit olvasol? Ez nemcsak a szemednek árt, hanem a bőrödnek is, hiszen a szem körüli finom bőr megsínyli a gyakori hunyorgást és idő előtt jelennek meg a nemkívánatos ráncok.

Tipp: Egy jó szemüveg öltöztet! Menj el szemészetre és válassz egy (vagy több) hozzád illő szemüveget.

10 meglepő dolog, ami árt a bőrnek

4. A túlzott arctisztítás

Nem lobbizunk az arctisztítás ellen, de vigyázz arra, hogy ne vidd túlzásba! A bőrünk természetes védőréteggel bír, amely nemcsak védi, hanem hidratálja is. A túlzott és a nem megfelelő tisztítással lemosod ezt a természetes védőréteget, így kiszáradhat és könnyebben ráncosodhat bőröd.

Tipp: Kerüld a szappanos lemosást, használj inkább kíméletes arctisztítót!

5. A napszemüveg

Télen-nyáron legyen nálad napszemüveg és a legkisebb napsütés esetén is használd, különben észre sem veszed és hunyorgsz.  Fontos, hogy olyat válassz, ami megóv az UV sugaraktól, hiszen a szem és a bőr mechanikai védelme is fontos.

Tipp: Viselj műanyag keretű napszemüveget, mert a fémkeret visszaveri a napfényt a szem körüli érzékeny bőrre, ami szintén nem tesz jót a ráncmegelőzésnek.

6. A szívószál

Felejtsd el a szívószálat! Egyrészt a környezetvédelmi szempontok miatt, másrészt a bőröd védelmében. Ha szívószállal szürcsölöd kedvenc italodat, közben észrevétlenül ráncolod a homlokodat, ráadásul a szád környékén is ráncok alakulhatnak ki.

Tipp: Ne féltsd a rúzsod, igyál inkább pohárból.

10 meglepő dolog, ami árt a bőrnek

7. Ki mint veti ágyát

Nemcsak az alváshiány hagy nyomot a bőrön, az sem mindegy milyen testhelyzetben alszol! Ha hason, vagy alvás közben sokat forgolódsz, a párnába fúrod az arcodat, az sajnos meglátszik bőrödön.

Tipp: Használj szatén vagy selyem ágyneműt, ezek jóval kíméletesebbek a bőrödhöz, mint a pamut!

8. Ránc vagy bajusz?

Minden kósza szőrszál miatt a kozmetikushoz rohansz? Inkább ne tedd! Gyantázáskor a meleg anyagtól felpuhult bőr cibálják, és ez olyan főbűn, amelyet nem lehet következmények nélkül megúszni hosszú távon.

Tipp: Ha nem vagy híve a csipesznek, akkor is csak 3 hetente látogass el a kozmetikushoz, adj ennyi időt a bőrödnek, mielőtt újra nekiesnétek a műveletnek.

9. Mindennapos cicaszemek

Tudsz úgy tusvonalat húzni, hogy nem húzod közben kifelé a másik kezeddel a szemhéjadat? Nem? Ne keseredj el, a legtöbbünknek nem megy ez másképp! Pedig sajnos ezzel a megszokott mozdulattal baj van: nem kíméli a szem körüli vékony bőrt.

Tipp: Számtalan trükk van arra, hogyan lehet tökéletes tusvonalat alkotni a szemhéj kifeszítése nélkül, próbáld ki, melyik az, amelyik beválhat nálad.

10. No para

Az oly sokat emlegetett stressz a bőröd állapotára is hatással van. A folyamatos feszültség számtalan olyan bosszantó tünettel járhat, mint például a pattanások, kiütések, korai ráncok, szürke és száraz bőr. 20 évesen még nem vesszük komolyan ezeket, pedig minél előbb foglalkozunk a problémával, annál hatékonyabban tudjuk megelőzni.

Tipp: Tanulj meg lazítani és elengedni a problémákat!