10+1 tipp arra, hogyan védekezz az influenza ellen

A járványügyi szakemberek szerint az idei szezonális influenza jóval több megbetegedést eredményezhet, mint korábban.  Mutatjuk, mit tehetsz a megelőzésért és a tünetek enyhítéséért!

A megelőzés fontos elemei

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az immunrendszer erősítésének fontosságát, hiszen minél egészségesebb az immunrendszered, annál könnyebben védheti ki a kórokozók támadásait.

  1. Nagyon fontos az egészséges, változatos táplálkozás (a leghatásosabb immunerősítő ételeket itt találod), hiszen ez szolgáltat fontos tápanyagokat az immunrendszer számára, támogatva annak ellenálló képességét. Nemcsak a vitaminok, hanem a nyomelemek megfelelő bevitelére is ügyelned kell, mert szerepük ugyanolyan fontos, mint a vitaminoké. A szilíciumot külön ki kell emelnünk, hiszen jelentős funkciókat lát el szervezetünkben (erről bővebben itt olvashatsz). Amellett, hogy a szilícium nélkülözhetetlen az erős csontokhoz, a rugalmas ízületekhez és a bőr ragyogásához, érdemes tudnod azt is, hogy hiányában nem hasznosul megfelelően a D-vitamin, a kalcium és a glükózamin. Szerezd be a Flexipure étrend kiegészítő oldatot, mert a benne lévő bioaktivált szilícium segít, hogy a vitaminok és nyomelemek gyorsabban és hatékonyabban tudjanak felszívódni szervezetedben.

  1. Vedd fel a harcot a feszültséggel, hiszen a tartós stressztől nemcsak rosszkedvű és erőtlen leszel, hanem a szervezeted ellenálló képessége is romlik. Sajátíts el stressz kezelési technikákat és szánj elég időt a pihenésre, feltöltődésre. Maradj pozitív és jókedvű, hiszen ez is erősíti immunrendszeredet!
  2. Kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, mert ha hosszabb távú alvásproblémával küzdesz, akkor legyengül az ellenálló képességed.
  3. Mozogj! A szabadban végzett rendszeres testmozgás erősíti az immunrendszert, oldja a stresszt és serkenti a vérkeringést és az „örömhormon-termelést”.
  4. Óvd orrod nyálkahártyáját! Mivel a fertőzések nagy része az orron keresztül jut be a szervezetbe, ezért fontos, hogy figyelj az orrnyálkahártyád épségére! A Nosko Oil egy természetes, szezámolaj alapú spray, mely segíti a szervezet természetes védekezési mechanizmusait a kórokozókkal szemben, olajos védőrétegként bevonva az orrnyálkahártyát.
  5. A fertőzések megelőzésben az egyik legalapvetőbb dolog a kézhigiénia. Mivel az influenzavírus a különböző felületekre kerülve akár 12-24 óra elteltével is okozhat megbetegedést, ezért figyelj oda a rendszeres kézmosásra – főleg tömegközlekedés, bevásárlás után, no és a legkisebb étkezés előtt is. Ha biztosra akarsz menni, használj antibakteriális mosakodó szert vagy kézfertőtlenítő gélt és gondoskodj kézbőröd hidratálásáról, ezen kívül érdemes időt szánnod a gyakran használt tárgyak (pl. telefon, számítógép billentyűzete, távirányító, villanykapcsolók) fertőtlenítésére is.
  6. Szellőztess gyakran és alaposan, ezzel csökkentve a levegőben terjedő kórokozók számát.

Az influenza kezelése

  1. Mivel az influenza vírusfertőzés, így elsősorban a tüneti kezelés szükséges. A legfontosabb a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás, valamint az ágynyugalom, mely jelentősen elősegíti a gyógyulást. Ügyelj a bőséges folyadékfogyasztásra is, különösen gyerekeknél, mert náluk az influenza sokszor gyomor-és béltüneteket is okoz.

  1. Az influenza egyik legkellemetlenebb tünete az orrdugulás. Felnőttek esetében ez a probléma orrcseppek, orrspray-k használatával viszonylag könnyen orvosolható. Kisgyerekek esetében viszont ez korántsem ilyen egyszerű, hiszen még nem tudják kifújni az orrukat, pedig a pangó orrváladék számos probléma forrása lehet: a gátolt légzésen túl elősegíti a középfülgyulladás, arcüreggyulladás, hörghurut kialakulását és nagyon megnehezíti a gyógyulást. Épp ezért az orrjáratok tisztításának a gyerekeknél kiemelt figyelmet kell szentelned! A felgyülemlett orrváladék fellazításához alkalmazd a Nosko Baby izotóniás tengervizes orrspray-t, majd a váladék hatékony eltávolításához használj Orrszi Porszi-t, a Ceumedika kínálatában több félét is találsz.
  2. Sokat tehetsz a légúti megbetegedések, fertőzések megelőzéséért és a tünetek kezeléséért sóinhalátorral! A sókristályok a belégzés után a légutak nyálkahártyáját intenzív tisztító munkára serkentik, így segítik a természetes öntisztító folyamatok beindulását. A legjobb, ha a sóinhalátort nem csak kampányszerűen, hanem folyamatosan használod, mert a só a baktériumok és vírusok elpusztításában is részt vesz, sőt közreműködik az immunrendszer működésének kiegyensúlyozásában is.

+ 1   Az aggódó szülők már generációk óta tápláló levesekkel etetik influenzás gyermekeiket. Bár nincs 100%-ban bizonyítva a leves gyógyító ereje, de az biztos, hogy segít enyhíteni a felső légúti megbetegedések okozta tüneteket, pótolja az elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat. No és a benne rejlő gondoskodás a léleknek is jót tesz J

Erős, elhúzódó tünetek, hosszan tartó magas láz esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni!