Az atópiás bőr kezelése

Nagyjából minden ötödik ember bőre száraz, kivörösödött. A felső hámréteg kiszáradása az első olyan tünet, amely felhívja figyelmünket az atópiás bőrproblémára, ezért ha ezt tapasztaljuk, cselekednünk kell, hiszen ha elhanyagoljuk, akár ekcémás tünetek megjelenéséhez is vezethet.

Az atópiás dermatitisz (atópiás ekcéma) az egyik leggyakoribb, gyermekeket is érintő bőrprobléma: Magyarországon a 18 év alatti korosztály nagyjából 17-20 százaléka érintett, többségüknek már 5 éves kor alatt megjelennek a tünetei: a bőr száraz, érzékeny, mindenre fokozottan reagál. Ugyanakkor az atópiás dermatitisz kialakulhat felnőttkorban is, az arcon, törzsön, végtagokon, a kézen.

Az atópia nem allergia, hanem egy veleszületett hajlam alapján kifejlődő, nem fertőző bőrgyulladás.
Ilyenkor, mivel a szervezet védekező rendszere labilis és hiányoznak a  bőrfelszínen természetesen megtalálható lipidek, így a bőr a különböző külső ingerekre viszkető bőrgyulladással reagál. Általában tünetmentes időszakok váltakoznak gyulladásos időszakkal, a tünetek általában 1-2 hétig vannak jelen, leggyakrabban az őszi-téli időszakban.

Az atópia tünetei: bőrszárazság, kivörösödött bőr, fokozott viszketés, berepedezett, sebes bőr. Ezek a tünetek már önmagukban is kellemetlenek, ráadásul további, súlyosabb gondokat is okozhatnak. A kiszáradt, berepedezett bőrfelület ugyanis kitűnő táptalaja a baktériumoknak, kórokozóknak, melyek, ha megtelepednek, akkor a gyulladás krónikussá válik.

Bár az atópiás dermatitisznél csak tüneti kezelésre van lehetőség, de megfelelő odafigyeléssel a beteg tünetmentessé válhat. Az atópiára hajlamosaknál nagyon fontos a prevenció is, a tünetmentes időszakokban is ügyelni kell a megfelelő bőrápolásra.

Mutatjuk, mit tehetsz az atópiás tünetek ellen:

  • Kerüld a forró vizet és a hosszú kádfürdés helyett inkább rövidebb tusolást válassz.
  • Az érdesebb felületű, dörzsölő textíliákat cseréld le puhább anyagokra, a műszálas ruhaneműket pamutra.
  • Mivel a száraz levegő provokáló tényező lehet, figyelj oda lakásod szellőztetésére, párásítására.
  • A legfontosabb teendő a bőr hidratálása, az elveszített zsírok, lipidek pótlása. Erre tünetmentes állapotban is ügyelned kell!

Ha bőrünk száraz, húzódik, viszket, akkor intenzív hidratálást és komplex védelmet nyújtó termékekkel kell tiszítanunk és ápolnunk. A bőr felső rétegének megfelelő hidratálása, hidrolipid rétegének feltöltése segít az atópia és az ekcéma tüneteinek enyhítésében, csökkenti a bőr berepedezettségét és segít visszaállítani a bőr rugalmasságát és komfortérzetét.

Figyelni kell a speciális, nem szárító fürdőszerek használatára, valamint a kiszáradást megakadályozó, megfelelő bőrápoló, hidratáló készítmények rendszeres alkalmazására.

A száraz bőr ápolása a kíméletes tisztítással kezdődik

Száraz, atópiás bőr esetén fontos az olyan tisztálkodószerek használata, melyek kíméletesen tisztítják és hatóanyagtartalmuknak köszönhetően helyre is állítják bőrünk hidratáltságát. Bizonyára találkoztál már a syndet kifejezéssel, vannak bőrápoló termékek, melyek elnevezésében is láthattad már ezt a szót. Azt viszont már kevesebben tudják, mit is jelent valójában: tulajdonképpen egy szappanmentes, gyengéd formula, vagyis egy neutrális PH értékű tisztító. A bőr természetes savassági szintjének  megóvása azért fontos, hogy az epidermisz megőrizze természetes védekezőképességét.   A klasszikus szappan tartalmú bőrtisztítószerek vízzel érintkezve nátriumot bocsátanak ki, amely agresszíven hat a bőrre és elpusztítja annak védőrétegét, ettől a bőr pH –jának egyensúlya felborul és a bőr dermatózisnak, viszketésnek, szárazságérzetnek van kitéve. Épp ezért érdemes syndet formulás terméket választani érzékeny, reaktív, száraz bőrre. A BABÉ atópiás termékcsalád valamennyi tagja SYNDET formulájú, így a család minden tagja számára jó választás. Intenzív, tápláló összetevőiknek köszönhetően a pihepuha bababőr nemcsak a baba számára lesz reális cél!

Az olajok az egyik legrégebbi bőrápoló összetevők – találkozhatsz velük testápolókban, hidratáló krémekben, szérumokban, de akár sminktermékekben is. Tömény hatóanyagbombák, ráadásul bőr- rokon anyagok, így könnyen és mélyen hatolnak a bőr felső hámrétegébe. Segítik a bőr nedvességtartalmának megőrzését, javítják a bőrsejtközti lipidstruktúrát, erősítik a felhám gát funkcióját. Mindezt nem a bőr felszínén teszik, hanem mélyen és tartósan, ennek köszönhető bőrtápláló és bőrpuhító hatásuk is. Ha a száraz bőr problémájával küzdesz, válassz olajtartalmú készítményeket bőröd hidratálására!

Komplex védelmet nyújtó bőrápoló szerek

Felnőttek számára jó választás a BABÉ Omega tusfürdő és a BABÉ Omega testápoló, melyek Omega 3, 6 és 9 zsírsavakat is tartalmaznak. Magas esszenciális zsírsavtartalmuknak köszönhetően helyreállítják a bőr hidratáltságát, megakadályozzák annak kiszáradását, azonnali komfortérzetet nyújtanak. Gyorsan enyhítik a viszketést és a bőr feszülő érzetét. A BABÉ Urea Testápoló 10 %-ban tartalmaz ureát, kitűnően alkalmas a száraz, erősen száraz, hámló bőr ápolására, intenzív és folyamatos napi hidratálásra. Hatóanyagainak köszönhetően puhává és selymes tapintásúvá varázsolja a bőrt. Kiegészítő kezelésként alkalmazható itchyosis, psoriasis és krónikus ekcéma, hyperkeratosis kezelés, valamint diabétesz esetén is.

Az atópiás gyerekbőr ápolása

Az atópiás dermatitisz tünetei könnyen felismerhetők, a gyermek arcán és karján nagyon száraz és érdes a bőr, kivörösödik, hámló, viszkető, hólyagszerű kiütések jelenhetnek meg rajta. Nem szabad megvárni a tünetek súlyosbodását, az első figyelmeztető jelek megjelenésével egy időben el kell kezdeni tünetek kezelését, különben a panaszok fokozódni fognak.

Válassz kíméletes tusfürdőt, mely gyengéden tisztítja, ápolja és védi a kicsi bőrét! A BABÉ Gyerek Atópiás fürdető vízmentes, koncentrált formulája 10% avokádó olajat és Omega 3, 6 és 9 esszenciális zsírsavat tartalmaz, melyek segítenek helyreállítani a bőr hidratáltságát, azonnali megkönnyebbülést nyújtva a száraz, húzódó bőr számára. A kíméletes bőrtisztítást követően speciális, megfelelő hatóanyagú testápolóval kell hidratálni a bőrt.  A BABÉ Atópiás testápoló intenzíven tápláló hatóanyagaival segíti a kisgyermekek száraz vagy atópiás bőrének hidratálását. Omega 3 és 6 esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően segít regenerálni a bőrt, enyhítheti a viszketést, az irritációt, csökkentheti a bőr feszülő érzetét.

Az atópiás bőrprobléma gyakran jelentkezik a gyerekek arcán, ezért e terület ápolására is figyelmet kell fordítani. A BABÉ Gyermek Arckrém csecsemők és kisgyermekek részére, napi használatra kifejlesztett krémes állagú hidratáló arckrém. Finom, vékony védőréteget képez az arcbőrön, amely erősíti a bőr ellenálló képességét a külső tényezőkkel szemben, emellett intenzív hidratálást nyújt.