5 jó tanács, hogy kismamaként is jól érezd magad a bőrödben

Bár csodálatos élmény a várandósság kilenc hónapja, mégis megterhelő. Tombolnak a hormonok, kiszámíthatatlan hangulatingadozásokat okozva, sokaknál kellemetlen testi tünetek is fellépnek és az egyre gömbölyödő pocak hónapról-hónapra növekedő testi megterhelést okoz. Mutatunk néhány tippet, amit érdemes megfogadnod, hogy ne teherként éld meg a babavárás időszakát!

5 jó tanács, hogy pocakkal is jól érezd magad a bőrödben!

1.Hagyd az internetet!

Az internet nemcsak hasznos információkkal van tele, de tévhitekkel, rémtörténetekkel is. Ezért bármennyire szeretnél tudni mindent a babáddal és a kismamasággal kapcsolatban, hagyd a netet! Persze ez így, a karantén napjaiban különösen nehéz, mégis jobb, ha elejét veszed a félelmeknek és a téves információknak. Ha kérdéseid vannak (bármilyen blődnek tartod is néha) ne más kismamáktól és a netről informálódj, hívd fel inkább az általad választott nőgyógyászt, hidd el, nem lesz számára sem meglepő, sem ciki, ha egy kismama faggatja. Biztosan komolyan veszi majd kérdéseidet és hiteles válaszokat tud adni. Ne figyelj oda a rémtörténetekre, ne hagyd, hogy megrémítsenek a „barátnőm barátnőjével az történt, …” típusú sztorik. És jobb, ha tudod, hogy ezektől kéretlen tanácsoktól, meséktől a baba születése után sem szabadulsz, csak akkor már gyerekneveléssel kapcsolatban látnak el hasonlókkal.

2. Kismama- és babanapló

Érdemes naplót vezetned ezekben a hónapokban, mert bár azt gondolod, hogy sosem fogod elfelejteni a most megélt érzéseidet, gondolataidat, hidd el, annyi minden történik, hogy később nehéz lesz beazonosítani, hogy mi mikor történt. Hasznos ez egyrészt orvosi szempontból, hiszen nőgyógyászoddal konzultálhatsz a tüneteidről, másrészt érdekes (néhol megható, néhol mulatságos) lesz később visszaolvasnod az érzéseidet, gondolataidat ebből az időszakból. A babanapló pedig nemcsak a csemete és a családi nosztalgia szempontjából fontos, hanem később gyakorlati szerepe is lesz. Például az iskolaérettség felmérése során sok-sok olyan kérdést fognak feltenni, amihez elkel némi segítség a babanaplóból: mikor kezdett el kúszni, mászni, mikor kezdett el beszélni, stb. Egy gyermek annyi élményt ad, hogy pár év elteltével már nem fogod mindegyiket pontosan tudni a napló nélkül.

5 jó tanács, hogy pocakkal is jól érezd magad a bőrödben!

3. Ne törődj mások véleményével!

A terhességek, akárcsak az emberek, különbözőek: az, hogy anyukád, a sógornőd vagy a barátnőd hogyan élte meg a babavárást, nem jelenti az, hogy neked is ugyanúgy kell. Ne frusztrálódj amiatt, mert nálad másképp működik, tegyél úgy mindent, ahogy neked jólesik – nyilván az észszerűség és az orvosod által javallott kereteken belül.

4. Ne vagánykodj!

Nem ez a megfelelő időszak arra, hogy megtanulj görkorcsolyázni, vagy nagytakarítást végezz! .Nem kell senkinek bebizonyítanod, hogy most is ugyanúgy bírod a strapát. Pihenj és aludj nagyokat, amikor úgy érzed, az esne jól!

5. Ne hagyd el magad!

Nemcsak a túlzott terhelés, de a túlzásba vitt lustálkodás sem tesz jót! A rendszeres mozgás megakadályozza, hogy a testsúlyod a kívánatosnál nagyobb mértékben emelkedjen. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a mozgás alatt a gyermek több vért és ezzel több oxigént kap, az oldalsó hasizmok pedig erősödnek, így a méh stabilabban helyben marad, ezáltal a gyermek biztonságérzete növekszik. A baba egyensúlyszervének normális fejlődése érdekében is fontos, hogy várandósan sokféle mozgást végezz és meg kell kapnia a fejlődéséhez szükséges ingermennyiséget is: a lágy simításokat, ringásokat. Fontos a rendszeresség, de tarts mértéket és válassz olyan mozgásformákat, amelyek a kismamák számára is biztonságosak.  Ilyen például a kismamajóga vagy a séta. Konzultálj orvosoddal és figyeld tested jelzéseit: ha nem esik jól egy típusú mozgás, ha húzódik a pocakod, vagy ha nagyon elfáradsz, állj le és pihenj!

5 jó tanács, hogy pocakkal is jól érezd magad a bőrödben!