Fókuszban az atópiás bőrápolás

Az atópiás bőrprobléma igen gyakori jelenség, nagyjából minden ötödik ember bőre száraz, kivörösödött. Első jól észlelhető tünete a felső hámréteg kiszáradása, ezért, ha bőrszárazságot tapasztalunk, cselekednünk kell! Akár ekcémás tünetek megjelenéséhez is vezethet, ha elhanyagoljuk ezt a gondot.

Az atópiás ekcéma (atópiás dermatitisz) az egyik leggyakoribb, gyermekeket is érintő bőrprobléma: hazánkban a 18 év alattiak kb. 17-20 százaléka szenved tőle. Sokan allergiaként tekintenek rá, pedig nem az: az atópia egy veleszületett hajlam alapján kifejlődő, nem fertőző bőrgyulladás. Ilyenkor a bőr alkatilag száraz, hiányoznak a bőrfelszínen természetesen megtalálható lipidek, vagyis a bőr védőfunkciója meggyengült az allergénekkel és irritáló anyagokkal szemben, melyek ezáltal bejuthatnak a bőrbe és gyulladást okozhatnak. Általában tünetmentes időszakok váltakoznak gyulladásos időszakkal, a tünetek általában 1-2 hétig vannak jelen, leggyakrabban az őszi-téli időszakban.

Tünetei a bőrszárazság, kivörösödött bőr, fokozott viszketés, berepedezett, sebes bőr. Maguk a tünetek is kellemetlenek, de ráadásul további, súlyosabb problémákat is okozhatnak, mert a kiszáradt, berepedezett bőrfelület kitűnő táptalaja a baktériumoknak, kórokozóknak, melyek, ha megtelepednek, akkor a gyulladás krónikussá válik.

Megfelelő odafigyeléssel az atópiás dermatitisz tünetmentessé válhat! Az atópiára hajlamos bőrűek számára nagyon fontos a prevenció, a tünetmentes időszakokban is ügyelni kell a megfelelő bőrápolásra.

Mutatjuk, mit tehetsz az atópiás tünetek ellen:

  • Az érdesebb felületű, dörzsölő textíliákat cseréld le puhább anyagokra, a műszálas ruhaneműket pamutra.
  • Mivel a száraz levegő provokáló tényező lehet, figyelj oda lakásod szellőztetésére, párásítására.
  • Sportolás utána rögtön zuhanyozz le, mert az izzadság irritációt okozhat.
  • A legfontosabb teendő a bőr hidratálása, az elveszített zsírok, lipidek pótlása. Erre tünetmentes állapotban is ügyelned kell!

A száraz bőr ápolása a kíméletes tisztítással kezdődik

Kerüld a forró vizet, a hosszú kádfürdés helyett válaszd inkább a rövid, max. 10 perces langyos zuhanyozást! Száraz, atópiás bőr esetén fontos az olyan tisztálkodószerek használata, melyek kíméletesen tisztítják és hatóanyagtartalmuknak köszönhetően helyre is állítják bőrünk hidratáltságát. Kerüld a szappantartalmú, habzó termékeket, mert azok vízzel érintkezve nátriumot bocsátanak ki, amely agresszíven hat a bőrre és elpusztítja annak védőrétegét, ettől a bőr pH –jának egyensúlya felborul és a bőr dermatózisnak, viszketésnek, szárazságérzetnek van kitéve. Helyettük olyan szappanmentes tisztálkodószereket válassz, mint a syndetek, melyek gyengéd formulájuknak köszönhetően neutrális PH értékű tisztítószerek. Megóvják a bőr természetes savassági szintjét, így az epidermisz megőrzi természetes védekezőképességét.   Zuhanyzás után minden alkalommal használj kifejezetten atópiára hajlamos bőrre kifejlesztett testápolót!

BABÉ atópiás termékcsalád valamennyi tagja SYNDET formulájú, így használatuk az egész család számára jó választás.

Ha komplex védelmet szeretnél

Felnőttek számára jó választás a BABÉ Omega tusfürdő és a BABÉ Omega testápoló, melyek Omega 3, 6 és 9 zsírsavakat is tartalmaznak. Magas esszenciális zsírsavtartalmuknak köszönhetően helyreállítják a bőr hidratáltságát, megakadályozzák annak kiszáradását, azonnali komfortérzetet nyújtanak. Gyorsan enyhítik a viszketést és a bőr feszülő érzetét. A BABÉ Urea Testápoló 10 %-ban tartalmaz ureát, kitűnően alkalmas a száraz, erősen száraz, hámló bőr ápolására, intenzív és folyamatos napi hidratálásra. Hatóanyagainak köszönhetően puhává és selymes tapintásúvá varázsolja a bőrt. Kiegészítő kezelésként alkalmazható itchyosis, psoriasis és krónikus ekcéma, hyperkeratosis kezelés, valamint diabétesz esetén is.

 

Az atópiás gyerekbőr ápolása

Az atópiás dermatitisz gyerekeket és csecsemőket egyaránt érint.

A babáknál a tünetek 2-3 hónapos korban, hirtelen jelennek meg, jellemzően az arcon, a térden és a könyökön. Megjelenése könnyen észrevehető: a csecsemő arcán és karján nagyon szárazzá és érdessé válik a bőr, kivörösödik, hámló, viszkető, hólyagszerű kiütések jelenhetnek meg rajta. Nem szabad megvárni a tünetek súlyosbodását, az első figyelmeztető jelek megjelenésével egy időben el kell kezdeni tünetek kezelését, különben a panaszok fokozódni fognak.

Azokon a gyerekeken, akiknél az atópiás ekcéma kétéves kor és a pubertás között jelentkezik, először általában kiütéses, száraz bőrfelületek jelennek meg viszkető, pikkelyesedő foltokkal. Sok esetben a bőr egyenetlenné válik, megvastagszik és megkeményedik. Leggyakrabban könyök- vagy térdhajlatban, a nyak, a csukló és a láb felületén jelentkezik.

A gyerekeknél kiemelten fontos a kíméletes tusfürdő használata. Olyat válasszunk, amely gyengéden tisztítja, ápolja és védi a kicsi bőrét! A BABÉ Atópiás fürdető vízmentes, koncentrált formulája 10% avokádó olajat és Omega 3, 6 és 9 esszenciális zsírsavat tartalmaz, melyek segítenek helyreállítani a bőr hidratáltságát, azonnali megkönnyebbülést nyújtva a száraz, húzódó bőr számára. A kíméletes bőrtisztítást követően speciális, megfelelő hatóanyagú testápolóval kell hidratálni a bőrt.  A BABÉ Atópiás testápoló intenzíven tápláló hatóanyagaival segíti a gyermekek száraz vagy atópiás bőrének hidratálását. Omega 3 és 6 esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően segít regenerálni a bőrt, enyhítheti a viszketést, az irritációt, csökkentheti a bőr feszülő érzetét.