Az étkezési szokások és a bőrtünetek összefüggései

Az ételintolerancia majdnem minden második ember (köztük gyerekek) életét is megkeseríti. Az ételallergia és az ételintolerancia (ételérzékenység) nem ugyanaz, utóbbi nem életveszélyes, sőt olykor annyira enyhék a tünetei, hogy sokáig fel sem tűnik, hogy valami nincs rendben.

etelintolerancia

Rengetegen küzdenek pattanásokkal és más bőrproblémákkal, bőrgyógyászoknál és kozmetikákban keresve a megoldást – több-kevesebb sikerrel, de sokszor csak időszakos eredménnyel. Ennek oka az, hogy a kozmetikai készítmények nem a problémát oldják meg, csupán a tüneteket kezelik.

Ha pattanásos a bőröd, érdemes megvizsgálni az ételintolerancia lehetőségét is, illetve a táplálkozási szokásaid megváltoztatásán is érdemes elgondolkodnod. Egy közelmúltban elvégzett tudományos vizsgálat bizonyította, hogy a problémás bőr és a táplálkozás között szoros összefüggés van. A tanulmányban résztvevők közül azok, akik alacsony glikémiás indexű diétát folytattak az aknés bőrtünetek javulását tapasztalták. Vagyis a cukor, a fehér kenyér, péksütemények, fehér rizs fogyasztásának elhagyása és a természetes édesítők, gyümölcs és zöldség előtérbe helyezése mérhető pozitív hatást gyakorol a pattanásos, aknés bőrre.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy szervezünk bőrtünetekkel jelzi, ha probléma van, ezért ha valamilyen emésztési gondot, makacs bőrtünetet tapasztalsz, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

Ételintolerancia tünetei lehetnek: hasfájás, gyakori puffadás, hirtelen felgyorsuló szívverés, szorongás, álmatlanság, idegesség, orrdugulás, bőrhibák, elhízás, ekcéma, fáradékonyság, fejfájás. Gyermekeknél idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek, tanulási nehézségek vagy hiperaktivitás is.

Ételintolerancia vagy ételallergia?

Ahogy már említettük, az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával. Míg az ételallergia tüneteiért az immunrendszer felel, addig az intolerancia tüneteit az emésztőrendszer váltja ki. Az ételallergia jóval veszélyesebb, hiszen akár súlyos allergiás reakciókkal is járhat. Az allergén bevitele azonnali reakciót vált ki az immunrendszerből, függetlenül az elfogyasztott allergén mennyiségétől. Ezzel szemben ételintolerancia esetén sokszor a tünetek csak órák vagy napok múlva jelentkeznek és a fellépő tünetek súlyossága függ az érzékenységet okozó étel elfogyasztott mennyiségétől.

Ha ételérzékenységről beszélünk, az emberek többségének a glutén és a tej jut eszébe, pedig sok egyéb mellett például a banán, a paprika, a tojás, a citrusfélék, a szója és a kamilla is okozhat intoleranciát.

etelintolerancia

A legfontosabb, hogy megfejtsd, melyek a szervezeted által nehezen emészthető ételek, mely ételcsoport okozhatja a tüneteidet. Kezdheted az otthoni megfigyeléssel, hagyd el egy időre a gyanús ételeket és a tüneteidet vizsgálva nagyjából ki tudod következtetni, hogy mely ételcsoport okozza a gondot. Mindenképp érdemes azonban szakemberhez fordulni, mert rossz diétával hiánybetegségek alakulhatnak ki, előfordulhat, hogy a tüneteket okozó ételek elhagyásával hosszú távon többet ártasz a szervezetednek, mint amennyit használsz. A manapság oly divatos gluténmentes diéta nagy táplálékcsoportot tilt ki az étrendünkből és ez többek között vas- és folsavszegénységet eredményezhet, sőt a legújabb kutatások szerint növeli a kettes típusú cukorbetegség kockázatát is. Ráadásul sokszor megfelelő diétával kezelhető az intolerancia oka, így nem kell egy életre lemondanod bizonyos ételekről, hanem fokozatosan visszaépíthetővé válnak a korábban gondot okozó élelmiszerek.

Mi okozza az ételintoleranciát?

Az emberek csupán néhány százalékát érintő ok az immunológiai betegség, amely felszívódási zavart okoz, ilyen például a cöliákia, azaz a lisztérzékenység. Az ételérzékenységet okozhatja emésztő enzim hiány, mint például a laktóz- vagy hisztamin hiánya.

A legjellemzőbb ok az emésztőrendszer megbetegedése.  Több dologgal függ össze, mint gondolnád, előidézheti túlzott gyógyszerfogyasztás, vegyi anyagok, rossz étkezési szokások, stressz, mozgásszegény életmód, környezetszennyezettség, mesterséges adalékanyagok.

etelintolerancia

Ezek tönkre teszik a bélflórát, és ha a mikrobiom (bélflóra) összetétele megváltozik, akkor a védő funkcióját nem tudja ellátni, ezért bejuthat a szervezetbe olyan anyag, ami érzékenységet okozhat. Ezek ellen az immunrendszerünk antitesteket kezd termelni és szervezetünk a harc közben számtalan tünetet produkálhat. Épp ezért bőrproblémák esetén ajánlott ételintolerancia-vizsgálatot elvégezned, melynek eredményei alapján aztán személyre szabott étrend állítható össze. Így elmúlhatnak a panaszaid és a bőröd is fellélegezhet majd.