Divat a szakáll és a borosta

Újra divatba jött a szakáll: manapság szinte minden reklámban borostás, vagy szakállas férfi szerepel, és gombamód szaporodnak a barber shopok…  Egy jól megválasztott szakáll öltöztet, az ápolt arcszőrzet sokat számít a megjelenésben. Egy megnyerő borosta, egy jól eltalált szakáll forma férfias, sportos megjelenést kölcsönözhet, de eleganciát is sugallhat. Mutatjuk, milyen praktikákat kell követned, hogy valóban ápolt, gondozott arcszőrzettel büszkélkedhess.

Ha úgy döntesz, hogy szakállat növesztesz, akkor jó, ha tudod, hogy ez nem egyszerűen csak azt jelenti, hogy elfelejtheted a borotválkozást, hisz a szakáll odafigyelést és ápolást igényel. Mutatjuk a lépéseket, amelyek az impozáns, egészséges szakállhoz vezetnek:

1. lépés: Válassz egy szakáll-példaképet

Biztosan van olyan színész, zenész, vagy bárki, akinek a személyisége és a szakálla is imponál. Az ő képe lebegjen a szemed előtt, amikor megtorpansz a tökéletes arcszőrzet felé vezető úton, ami néhol vitathatatlanul rögös lesz. Ja, és ide kívánkozik egy alapigazság: igazán szép szakálla annak van, aki tud türelmesen várni, hiszen a szakállnövesztés egy egyszerre időigényes és jellemformáló folyamat.

2. lépés: Felejtsd el a borotvát

A legtöbb férfinak 6-8 hétbe kerül büszke szakálltulajdonossá válni. Mivel ez egy hosszú folyamat, kitartást igényel és eltökéltséget, hiszen ebben a köztes időszakban nem fogsz jól kinézni. Itt jön az önuralom a képbe, ragaszkodj a terveidhez és ne dőlj be a borotva csábításának! Tisztázzuk: a borotválkozástól nem nő dúsabbra vagy erősebbre a szakállad, csak egyszerűen megnyújtja a növekedési fázist és visszakerülsz a startvonalra.

3. lépés: A viszketés

Az arcszőrzet növesztése során számolnod kell a viszketés és az irritáció problémájával: a szakállnövesztés kezdetén a borosta viszket, később pedig a szakáll alatti száraz bőr. A bőrirritáció elkerülése érdekében naponta minimum egyszer alaposan tisztítsd meg arcodat (a szakáll alatt is!) bőrtípusodnak megfelelő arctisztítóval (nem jó sem a sampon, sem a tusfürdő!). Kitűnő választás a BABÉ Micellás lemosó gél: ez az arctisztításra alkalmas habzó gél irritáció nélkül távolítja el a szennyeződéseket a bőrről. Édesgyökér hatóanyaga hozzájárul a bőrfelszín kiegyenlítéséhez, olajmentes formulájának köszönhetően nem okoz bőrirritációt.

Gondot kell fordítanod a megfelelő, mindennapos hidratálásra is, hiszen ezzel megszűnik a kellemetlen húzódó-viszkető bőrszárazság.  A BABÉ 24H Hidratáló krém-gél könnyen felszívódó gél, mely akár a vastag arcszőrzeten is áthatol és ápolja bőrödet. Ez nem csak azért fontos, hogy elkerüld/megszűntesd a viszketést, hanem azért is, hogy megalapozd a szakálladat. A töredezett, korpás szakáll kevésbé formálható, így a borbély dolgát nagyban megkönnyíted azzal, ha már karbantartott arcszőrzettel és hidratált bőrrel érkezel.

4. lépés: Most kezd izgalmassá válni: jöhet a fazon!

A szőrnövesztés hosszú, viszkető hetei alatt már biztosan töröd a fejed azon, hogy melyik szakállfazon lenne ideális számodra. A végső döntés során mérlegeld, hogy melyik illene leginkább a stílusodhoz, és azt is, hogy melyik szakállforma állhat jól neked, vagyis melyik mutat jól a Te arcformáddal. A legjobb, ha a barberrel is konzultálsz a témáról, hiszen az ő tapasztalataival hasznos tanácsokat tud ebben a kérdésben adni.

5. lépés: Eljött a nagy nap

Amikor már eléggé megnőtt az arcszőrzeted, akkor következhet a szakáll kialakítása. Ha volt korábban szakállad és profi szőrszobrásznak érzed magad, akkor vágj bele egyedül a kiválasztott forma kialakításába, de ha nem rendelkezel rutinnal, akkor irány a barber, hidd el jobban jársz, hiszen több hónapos türelmes várakozás eredményét nullázhatod le egy rossz mozdulattal…

6. lépés: A szakáll ápolása

A szakáll növesztésének izgalmában könnyű elfelejteni, hogy azt majd ápolni és gondozni kell. Ha stílusos szakállt akarsz és nem rendetlen szőrcsomót, akkor rendszeres nyírási rutinra lesz szükséged. Emellett ügyelned kell arcszőrzeted rendszeres tisztítására és alapos táplálására is: ez nem csak arról gondoskodik, hogy szakállad puha és hidratált legyen, hanem a bőrirritációt is minimalizálja. Próbáld ki a Bio-Oil Natúrt erre a célra, ápolja, hidratálja az arcbőrödet és szakállolajként is kiváló!

Hidd el büszke szakálltulajdonosként hamar rutinná válnak majd ezek a teendők!