A cukorbetegség figyelmeztető tünetei

A leggyakoribb anyagcsere-betegség, Európában több mint 64 millió ember él diabétesszel és a kezelt betegek számának többszöröse lehet a diagnosztizálatlan cukorbetegek száma. Pedig a diabetes felismerése nagyon fontos, mert bár maga a betegség ma még nem gyógyítható, de a vércukor megfelelő szinten tartásával megelőzhető az -akár az életkilátásokat is veszélyeztető- szövődmények kialakulása.

A cukorbetegség típusai

Cukorbetegség esetén a szervezetben kevés inzulin termelődik, vagy egyáltalán nem termelődik, így a cukor nem jut be a sejtekbe, hanem a vérben felhalmozódik, így a vércukorszint emelkedik. Ezáltal csökken az energiatermelés és a szervezet legyengül.

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy egyáltalán nem termeli a vércukor lebontásához szükséges inzulint. Autoimmun betegség, mely leggyakrabban már gyermek- és fiatalkorban jelentkezik és a beteg kívülről bevitt inzulinpótlásra szorul élete során.

A betegek 90 %-a 2-es típusú cukorbetegséggel küzd. Ilyenkor a szervezetben vagy az inzulintermelés csökken, vagy a sejtek inzulin iránti érzékenysége és a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani az inzulint. Kialakulása az esetek túlnyomó többségében az életmódra vezethető vissza, a túlzott szénhidrát fogyasztás, a nagymennyiségű hozzáadott feldolgozott cukor és a mozgásszegény életmód jelentik a legnagyobb kockázatot. Előfordulásának gyakorisága az életkorral nő: a 2-es típusú diabetesben szenvedők többsége 40 évesnél idősebb, de egyre gyakrabban diagnosztizálják gyermekkorban, serdülőkorban és fiatal felnőttkorban is.

Melyek a legfőbb tünetek?

1-es típusú cukorbetegség

Megjelenése után általában gyorsan felismerésre kerül, mert akut tüneteket okoz.

A legjellemzőbb panaszok:

 • Erős szomjúság érzés és fokozott vizelés
 • Fokozott éhségérzet
 • Szájszárazság
 • Gyengeség és fáradtság
 • Hirtelen fogyás
 • Zsibbadó végtagok
 • Homályos látás
 • Gyakori fertőzések
 • Ingerlékenység
 • Acetonos lehelet
 • Lassan gyógyuló sebek
 • Száraz, repedezett bőr

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei

Néhány jele megegyezik az 1-es típus tüneteivel, mint például a szájszárazság, az erős szomjúság, a gyakoribb vizelés, a homályos látás és a nehezen gyógyuló sebek. Fontos különbség, hogy míg az 1-es típus fogyással jár, addig a 2-es hatása súlygyarapodás, sokszor akkor is, ha a beteg szinte alig eszik valamit.

Gyakran azonban a 2-es típus annyira tünetszegény, hogy csak véletlenül derül fény a problémára, például más okból végzett orvosi vizsgálat során merül fel a diabetes gyanúja. Sokszor már a szövődmények tünetei miatt gondolnak diabetesre, vagyis a betegség már évek óta fennáll, mire felfedezik. Épp ezért érdemes nemcsak a tünetekre figyelni, hanem évente szűrővizsgálaton is részt venni, mert az időben történő kezeléssel elkerülhető a súlyos szövődmények kialakulása.

Cukorbetegség tünetei a bőrön

A cukorbetegség sajnos a test minden részére kihathat, így érintheti a bőrt és a lábfejeket is. Magas vércukorszint esetén a test nedvességet veszít, ezáltal felgyorsul a bőr kiszáradása, ez pedig a kellemetlen viszketéstől a fájdalmas fertőzésekig terjedő tünetekhez vezethet. A diabéteszes láb, vagy más néven cukorbeteg láb a cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, előfordulhat 1-es és 2-es típusú cukorbetegség esetében is. A diabéteszes láb igen gyakran vízhiányos (a cukorbetegek 82,1%-a szenved ettől a problémától, aminek a vörös, repedezett vagy viszkető bőr a tünete). A vízhiányt a rossz periférikus keringés okozza, miáltal a bőr szárazzá és pikkelyessé válik. A repedezett sarkak korai kezelése a komplikációk jelentős csökkenéséhez, elmulasztása akár amputáláshoz vezethet.

A diabéteszes láb kezelése során nagyon fontos, hogy minden tisztálkodás után használjunk speciális, a diabéteszes láb ápolására alkalmas, Urea­ tartalmú krémet! Az Urea úgy javítja a bőr hidratáltságát, hogy növeli a bőrréteg vízfelvételét és a szaruréteg vízmegkötő képességét; valamint gátként funkcionálva és a bőr kapacitásának növelésével bizonyítottan csökkenti a bőrön keresztüli vízvesztést. Tökéletes választás a Medimento sarok és lábápoló krém, amelynek 25% UREA tartalma javítja a bőr hidratáltságát, manukaméz tartalma miatt mélyen felszívódik, antibakteriális- és gombaölő hatású, segíti a sebgyógyulást. A lábápolás során figyeljünk arra, hogy a krémmel a lábujjakat, a köröm környékét, a talpat és a sarkat is egyenletesen, alaposan kenjük be.