Mindent a fényvédelemről! Tévhitek és valóság

Bármennyit hallunk is a fényvédelem fontosságáról, még mindig nagyon kevesen használnak rendszeresen fényvédőt. Összefoglaltuk mindazt, amit mindenkinek tudnia kell.

Mi az az SPF?

Nos, ennek kapcsán rögtön beleszaladunk egy általános tévhitbe. Sok helyen olvashattátok már, hogy ha 10 perc alatt ég le a bőrünk, akkor SPF15-ös fényvédővel 10 x 15, tehát 150 percig maradhatunk a napon. A valóságban ennél bonyolultabb a dolog… Az SPF, az az a Sun Protection Factor NEM azt jelenti, hogy mennyivel több időt tölthetünk a napon anélkül, hogy leégnénk! Gondolj csak bele: a leégés sem mindig ugyannyi idő alatt történik, függ a napszaktól, a környezettől (árnyékban állsz, vagy épp  víz veri vissza az UV fényt), vannak-e felhők az égen stb. A sugárzás mértékét sok dolog befolyásolja és ugyanaz a fényvédelem különböző erősségű sugárzás mellett különböző ideig nyújt biztonságot.  Az SPF szám valójában azt jelenti, hogy hányszor több UV sugárzás érhet minket anélkül, hogy leégnénk!

Ajánlatos 50+ faktorú termékeket használni (COLIPA ajánlás), mert ezek védelmére biztonsággal támaszkodni lehet:

Mi a különbség az UVA és az UVB között?

Az UV sugárzást több részre oszthatjuk hullámhossz alapján, fényvédelem szempontjából az UVA és az UVB a legfontosabb a számunkra. A leégésért leginkább az UVB sugárzás felelős, nem hatol mélyen a bőrbe, cserébe erősebb, leégést, rosszabb esetben bőrrákot okoz. D vitamin szempontjából fontos, és mint mindenki tudja: nyáron és 11-14 óra között a legerősebb.

A Föld felszínét elérő UV sugárzás kb. 95%-a UVA sugárzás, ami sokkal alattomosabb, mint az UVB, mert a bőr mélyebb rétegeit roncsolja, s csak később látszik a hatása: a barnulásért, ráncokért és a bőrrákért is felelős. Még az ablaküveg és a felhők sem állítják meg (míg az UVB ezeken nem jut át). Az UVA egész évben, évszaktól függetlenül jelen van, nagyjából ugyanolyan erős kora reggeltől estig.

Mennyi fényvédőt kell felvinni?

Ha azok közé tartozol, akiknek évekig elég egy flakon fényvédő, akkor két rossz hírünk is van: egyrészt kevesebbet viszel fel belőle a bőrödre, mint kellene, másrészt a legtöbb napvédő krém lejárati ideje 24 hónap, így ha annál régebbi, dobhatod ki.

Mivel az emberek többsége a naptejekből az ajánlott mennyiség csupán 25-50%-át viszi fel a bőrére, ezért fontos tisztázni, mennyit kell magadra kenni, hogy tényleg védjen.  Nyilván egységes mennyiséget nem lehet meghatározni, hiszen ez testalkattól függ, így a megállapított középértéket osztjuk meg most veletek: arcra ¼ teáskanálnyi mennyiség a tuti (ha ez kevésnek tűnik, tégy egy próbát, csodálkozni fogsz), átlagos testalkatra pedig egy feles pohárnyi mennyiséget kell felkenned, hogy tényleg védjen. Márpedig ha fényvédőt használsz, nyilván az a célod, hogy védjen, így krémezz bőségesen és alaposan! Ha betartod a mennyiségi és a gyakorisági szabályt is (a következő pontban erről is írunk) akkor kb. egy tengerparti nyaralás alatt elhasználsz egy flakonnyi naptejet.

Tényleg újra kell kenni a fényvédőt?

Igen! Ha a szabadban vagy, akkor a szakértők szerint két-három óránként kell újrakenni a fényvédőt. Hogy miért? Mert a nap folyamán lekopik, ledörzsöljük (pl. törölközés, öltözés, evés-ivás közben).

Miért nem védenek rögtön a fényvédők?

A fényvédő fajtájától függetlenül a fényvédőben lévő UV szűrők felkenés után „azonnal” működnek, és védenek az UV sugaraktól.  Nem azért kell várni 15-20 percet a felkenésük után, mert késleltetve hatnak, hanem mert fontos, hogy a felkent réteg egyenletes legyen és tartósan a bőrön maradjon, ezért kell hagyni felszívódni, megszáradni őket a bőrön.

Kínálatunk igen széles,

Gyerekeknek:

BABÉ Áttetsző gyermek fényvédő spray 200 ml – Ajándék strandlabdával

BABÉ és Nosko fényvédelem csomagajánlat: BABÉ Fényvédő tej, Nosko fényvédő krém és ajándék felfújható gyermek szörfdeszka.

Felnőtteknek:

BABÉ Áttetsző Fényvédő Spray  – Most Aloe gélt adunk mellé ajándékba!

Arcra:

BABÉ Super Fluid 

BABÉ Super Fluid Mattító

BABÉ Super Fluid Színezett SPF 50