Mindannyian ismerjük a mondást: fűben-fában orvosság – ugyanakkor a legtöbben ezt hallva egy javasasszonyra vagy a kamillateára asszociálnak. Pedig a gyógynövények fogyasztását nagyon egyszerűen beépíthetjük a hétköznapjainkba, hiszen a legtöbb zöldfűszer gyógynövény is egyben. Fogyasszunk tehát ízletes és egészséges zöldfűszeres ételeket!
Van élet a petrezselymen túl is!
A hagyományos magyar konyha bestsellere kétségkívül a petrezselyem, de rajta kívül nagyon sok olyan zöldfűszer van, amely jól beilleszthető ételeink ízvilágába és akár a konyhaablakban is nevelheted. Használd bátran a húsok, köretek, levesek ízesítéséhez, nemcsak finomabb lesz tőlük az étel, hanem vegyszermentesen és olcsón jutsz ásványi anyag és antioxidáns utánpótláshoz. Ráadásul, ha szeretsz főzni, a zöldfűszerek használatával kreatív lehetőségek egész tárháza nyílik meg előtted, hiszen az ételek ízesítésén túl fűszeres olajokat, eceteket, italokat is készíthetsz velük!
Miért és hogyan?
Gyógyhatásuk a magas klorofill tartalmuknak köszönhető. Általánosságban elmondható, hogy a fűszernövények segítik a vérképzést és a sejtek megújulását, emellett érvédő és immunrendszert erősítő hatásúak. A legjobb, ha nem főzöd őket, hanem frissen használod vagy az ételkészítés végén teszed bele az ételekbe. Ízben és esztétikailag is szuper megoldás, ha tálaláskor tépkeded, aprítod a fogásokra a zöldfűszereket.
Melyik mire?
Kezdjük a sort a hazánkban leggyakrabban használt zöldfűszerrel, a petrezselyemmel. Kiváló antioxidáns és immunerősítő, C- és E-vitaminban, vasban és kalciumban gazdag. Megszépíti a bőrt, hatékony vízhajtó, fokozza az anyagcserét, kiváló antioxidáns, védi a szívet. A belőle készített tea enyhíti az asztma, a megfázás és az influenza tüneteit, szabályozza a vércukorszintet, így a cukorbetegek számára is kiváló.
A rozmaring jól bírja a magyar telet is, így a kertedben is nevelheted. Sokoldalúan használható és szuperegészséges zöldfűszer, bővelkedik antioxidánsokban – ennek köszönhetően gyulladáscsökkentő, rákmegelőző hatása van -, sőt a kutatók szerint akár az Alzheimer-kór és a hasonló degeneratív betegségek ellen is véd. Jó, ha tudod, hogy enyhíti a másnaposságot és javítja a memóriát. Intenzív aromájú fűszer, óvatosan adagold. A legjobb, ha a lemetszett rozmaring ágat a sütés elején adod az ételhez, így a sülteket alaposan átjárja fűszeres íze. Húsok, burgonyaköretek és mártások, pácok kiváló ízesítője.
A majoránna magas antioxidáns tartalma mellett rostban, káliumban, kalciumban és baktériumellenes hatóanyagokban is gazdag. Kiváló a gyomor-, bél- és epebántalmak enyhítésére. Népi neve gyönyörű és kifejező: pecsenyevirág. Kiválóan fűszerezhetünk vele vadakat, halakat, szárnyasokat, de a krumplifőzelék és a májas ételek is elképzelhetetlenek nélküle.
A kakukkfű kiváló K-vitamin- és vasforrás, emellett antioxidáns flavonidok, illetve antibakteriális hatással rendelkező timol is található benne. Húsok, gombák, paradicsomos ételek és fűszeres túrók ízesítője, egyedi, aromás ízt ad a párolt húsoknak. Óvatosan bánj vele, mert ha túl sokat teszel az ételbe, domináns íze miatt megváltoztatja eredeti íz jellegét.
A bazsalikom gazdag C- és A-vitaminban, fogyasztásának erőteljes gyulladáscsökkentő, antioxidáns és gyomorerősítő hatása van. A mediterrán konyha kihagyhatatlan fűszere, használjuk paradicsomos ételekhez, halakhoz, pizzára, tésztákhoz, tojásételekbe, salátákba, sültekhez, pácokba. Leveleit letépve, aprítva a főzés végén vagy tálaláskor szórd az ételekre. Salátákban is kitűnően szerepel!
A tárkony nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre, illetve vese- és epetisztító tulajdonsággal is rendelkezik. Mi magyarok elsősorban ragulevesekhez használjuk, de a francia konyha sokrétűen alkalmazza, saláták, szószok, savanyúságok és sült húsok, halak, tojásos ételek készítéséhez.