Lelki túlélés

A koronavírus nem csupán a testi egészségünket veszélyeztetheti, a helyzet rányomja a bélyegét a kedélyállapotunkra is.

A jelenlegi helyzet mindenkit megvisel: aggódunk, félünk, szorongunk, szenvedünk a megszokott társas tevékenységeink hiányától. Számtalan tanácsot olvashatunk arról, hogyan erősítsük immunrendszerünket, hogyan védekezzünk a vírus ellen – érdemes azonban arról is szót ejteni, hogyan vészeljük át a nehéz időket mentálisan.

Tanácsokat hozunk, hogyan vészeljétek át a kényszerpihenő időszakát, valamint mutatunk néhány oldalt felnőttek és gyerekek számára is, hogy szórakoztatóbban teljenek a napok.

1.Mértékkel a hírekkel

Valamennyi portál vég nélkül ontja az aggasztóbbnál aggasztóbb híreket, a social media oldalak pedig tele vannak ismerőseink méltatlankodó, pánikoló, latolgató posztjaival. Az internet egyébként is melegágya az álhíreknek, ebben az időszakban pedig számtalan, egymásnak ellentmondó információt találni. Ezért azt javasoljuk, tarts mértéket, ne töltsd a napod nagy részét hírfogyasztással. Fontos az alapos tájékozódás, de ha egyre rosszabbul érzed magad a vírusról olvasgatva, akkor tedd félre a híreket.

2. Nem kell minden információt megosztanod a gyerekekkel

Figyelj arra, hogy a híradót, sajtótájékoztatókat ne a gyerekek jelenlétében nézd, és ha lehet, ne hallgassák végig a koronavírust is érintő beszélgetéseidet. Nem kell tudniuk, hány beteg van világszerte, elég, ha annyit tudnak, amennyit korosztályuknak megfelelően kell: van egy vírus, ami miatt most óvatosak vagyunk, otthon töltjük az időt, alaposabban mossunk kezet. Ha túlinformáltak lesznek, megijednek, az pedig senkinek sem jó…

3. A testmozgás szerepe

Már terjednek a vicces mémek a karanténnak köszönhető túlsúlyról. És valóban, otthon, tele hűtő mellett, stresszes állapotban könnyebben szaladnak fel a kilók. De nemcsak emiatt fontos, hogy sportolj, hanem a feszültség levezetése és az immunrendszered szinten tartása miatt is. Sok szuper ötletet találtok erre a neten, köztük olyat is, amelynél felhasználhatod a karantén idejére felhalmozott WC papírokat kellékként (figyelem: lisztes csomagokkal még hatékonyabb).

4. Élj társasági életet online és telefonon!

Tartsd barátaiddal a kapcsolatot, sőt, beszéljetek meg közös online programokat – nézzetek együtt (csak időben együtt, mindenki a saját kanapéján) például filmet, színházi előadást és utána tárgyaljátok ki, úgy, mint máskor.

Javasolt programok:

Csodálatos dolog, hogy sokan összefognak és megoldást kínálnak, hogy a kényszerűségből otthon töltött idő amennyire lehet, szórakoztató legyen. Nem áll módunkban minden kezdeményezést megosztani, mert szerencsére igen sok van, csak néhányat emelünk ki a kedvenceink közül:

A közösségi alapon működő Élő közvetítések korona vírus idején oldalon (zárt csoport, de kérheted a felvételedet, ha kultúrarajongó vagy és elfogadod a csoport szabályzatát) sok izgalmas programot találsz:

  • Kulturális élő közvetítések (pl. színházi előadások, koncertek, versek, gyermekpszichológiai minielőadások)
  • Gyerekeknek szóló élő foglalkozások (rajzóra, DIY stb.), állatkert/fészek kamerák
  • Sportóra, táncóra, jóga, meditáció, kreatív foglalkozás, közösségi program (pl. közösségi éneklés)

Megalakult az Első Magyar Karanténszínház, ami szintén élő színházi közvetítésekkel enyhíti a karanténban töltött napok terhét.

Lackfi János („Író, költő, műfordító, tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász”) házi karanténszínházzal szórakoztatja rajongóit.

Agócs Írisz illusztrátor mindennap megtanít bennünket lerajzolni valamilyen helyes figurát – olyan egyszerűen, hogy a legkisebbeknek is garantáltan sikerélménye lesz!

Agócs Íris

Virtuálisan bebarangolhatsz 500 múzeumot, köztük New York-i MoMA-t, a párizsi D’Orsay-t , a londoni Tate-et és a British Museumot. A Lifehacker cikkében részletesen olvashatsz erről!

Fullajtár Andrea és Bíró Krisztina színészek kötelező olvasmányok felolvasásával segítik az otthon lévő diákokat és tanáraikat.