Miért fontos, hogy megfelelő pH- értékű kozmetikumokat használj?

Bőrünk legfontosabb szerepe, hogy védőréteget képez testünk és a külvilág között. A pH-érték a bőr kulcsfontosságú védekező mechanizmusainak egyike – épp ezért van pár fontos információ, amelyet jó, ha tudsz a megfelelő bőrápoló termék kiválasztásához!

Mi a bőr pH-értéke?

A bőr pH- értéke valójában a bőrt védő savköpenyre – vagyis a hidrolipid filmrétegre utal, mely enyhén savas. Bár sokat hallani, hogy a bőrünk normál pH- értéke 5,5 ez azonban nem teljesen igaz, valójában 4,5-6,2 között mozog. A savköpeny pH- értékét ugyanis sok minden befolyásolja, többek között a genetika, a bőr nedvességtartalma, az életkorunk, az alkalmazott kozmetikumok, a bőrbetegségek, a szennyeződések.

A pH- érték jelentősége

Bőrünk savas pH-ja biztosítja a hám rugalmasságát, aktiválja azokat az enzimeket, amelyek felelősek a felhám lipidjeinek előállításáért és ez a kémhatás szükséges ahhoz, hogy a bőr védőfunkciója tökéletesen működjön. A savas kémhatás segíti az elhalt bőrsejtek eltávolításának folyamatait, valamint a különböző baktériumok, mikroorganizmusok elleni hatékony védekezőképesség is a bőrfelszín savas pH-ján múlik, ennek köszönhetően tudjuk megelőzi a komolyabb bőrproblémákat.

Miért kell a pH-értéket a bőrápoláskor szem előtt kell tartani?

Fontos szerepe ellenére a hidrolipid filmréteg nagyon sérülékeny, így fontos, hogy megfelelő bőrápolási rutinnal támogasd a savköpeny hatékony, normál működését.

A bőr védelmi mechanizmusait nem a napi többszöri tisztálkodás segíti leginkább fenntartani, hanem a napi egyszeri, bőrünknek megfelelő szerekkel végzett mosakodás, illetve hidratálás. Fontos, hogy a bőr tisztítására és ápolására bőrbarát termékeket hasznáj, melyek megőrzik a bőr fiziológiai egyensúlyát és nem pusztítják el a bőr védőflóráját. Javasoljuk, hogy a bőrápoló termékek vásárlásakor azokat válaszd, melyek segítenek fenntartani az optimális pH-értéket, hiszen a bőröd csak így képes betölteni létfontosságú feladatát, tested védelmét.

A BABÉ Dermaseptic tusfürdő antiszeptikus hatóanyagokkal támogatja a bőr higiéniai védelmét. PH- értéke igazodik a bőrhöz és hidratálja azt.

A BABÉ Hidratáló Testápoló figyelembe veszi a bőr fiziológiai pH-szintjét. Rendkívül hatékony hatóanyagokat tartalmaz, amelyek óvják és támogatják a bőr természetes védőrendszerét és hidratálják a bőrt. BABÉ nyugtató komplexet tartalmaz, mely azonnal felszívódik és nyugtató hatásával bársonyos tapintásúvá teszi az érzékeny bőrt.

A bőr pH-értéke eltérő a test különböző részein

A különleges ápolást igénylő testrészek esetén kiemelten fontos figyelni a kémhatásra!

A hónalj bőrén magasabb 6,5 körüli, vagyis közel semleges a pH, ezért ezen a területen könnyebben irritálódik a bőr és nagyobb az eséllyel szaporodnak el a baktériumok. Maga a verejték szagtalan, általában a baktériumok elszaporodása felelős a kellemetlen szagok kialakulásáért. Ennek megelőzésében az izzadásgátló használata mellett fontos szerep jut a kémhatásnak is, hiszen a baktériumszám eredményesen csökkenthető a pH- érték megváltoztatásával. A BABÉ Golyós Dezodor  bőrbarát összetétele segít helyreállítani a bőr pH-értékét, emellett hozzájárulhat a túlzott izzadás szabályozásához és semlegesítheti a testszagot.

Az egészséges női test pH-ja az intim területeken alacsonyabb a bőrön mért átlagos értékeknél, 3,5 – 4,5 között mozog. Ugyanúgy, mint a bőr többi részén, ha az intim terület sav-bázis egyensúlya felborul, akkor a bőr elveszíti természetes védekező mechanizmusait. A BABÉ Intim Mosakodó Gél kíméletes tisztítással biztosítja az intim területek megfelelő higiéniáját, bőrvédő és nyugtató hatóanyagai segíthetnek az esetleges érzékenység és irritáció megelőzésében.

A különböző bőrproblémákra használt készítmények miatt az arc pH- értéke könnyen eltolódik, ezért fontos, hogy helyreállítsd a bőr természetes védekezőképességét. Kiváló erre a BABÉ Micellás Lemosóvíz, melynek összetevői 97% -a természetes eredetűek, prebiotikus hatása megerősíti a bőr természetes védekezőképességét. Hatékonyan és kíméletesen távolítja el a bőr szennyeződéseit, selymessé és frissé teszi az arc, a nyak és a dekoltázs területeit.

A szemkörnyék különösen érzékeny, rendkívül fontos, hogy a szemkörnyék ápolására szolgáló készítmények a kezelendő terület pH- értékéhez igazodjanak. Kitűnő megoldás lehet a 7-es pH- értékkel bíró a BABÉ Multi korrektor mimikai ráncok ellen. Ez a multifunkciós korrektor krém halványítja a szem alatti sötét karikákat és táskákat, emellett segít csökkenteni a szem és száj környékén kialakuló mimikai ráncokat. Hozzájárul a bőr rugalmasságának és feszességének visszanyeréséhez, magas koncentrációban tartalmaz ránctalanító és energizáló aktív összetevőket: retinol, koffein, kollagén, hialuronsav, C-vitamin.