Mit tegyünk a betegségek megelőzéséért?

A ködös, szeles, csapadékos idő nemcsak lehangoló, de az egészségünket is próbára teszi, ráadásul a fertőző betegségek is ilyenkor támadnak. A jó öreg C-vitamin mellett számtalan egyéb praktika létezik, melyekkel segíthetjük immunrendszerünket a kórokozók elleni küzdelemben.

November közepére szervezetünk nyáron feltöltött vitaminraktára lemerülőben van, számolnunk kell az immunrendszerünk gyengülésével. Ahogy fokozódik a hétköznapok rohanása, a kialvatlanság és a mindennapi stressz, úgy csökken az ellenállóképességünk és ilyenkor bizony jönnek a hurutos, köhögős, torokfájós tünetek. Érdemes tehát végig gondolni, mit tehetünk, ha szeretnénk megóvni önmagunk és családtagjaink egészségét!

1. A stresszfaktor

Már rég vége a szkepticizmus korának a test és lélek kapcsolatát illetően! Betegségek hosszú soráról bizonyosodott be, hogy lehetnek stressz eredetűek. Csak néhány példa az idegi feszültség hatására kialakuló betegségek hosszú sorából: bizonyos gyomorbetegségek, szívbetegségek, fejfájás/migrén, csalánkiütés és bizony a gyakori megfázás, nátha, köhögés is ide tartozik… Hogy mit tehetsz ez ellen? A stresszkezelési praktikák elsajátítása mellett a legfontosabb, hogy adj magadnak és a gyerekeknek is időt. Nyilván ez nem egyszerű, hiszen a sok tennivaló mellett hajlamosak vagyunk önmagunkat sorolni az utolsó helyre, vagyis az „énidő” sokaknál ritka madár. Rangsorold tennivalóidat és ami még várhat, az várjon!  Próbáljátok ki a családi nyugiidőt, hosszú távon mindenki szeretni fogja! Legyen mindennap fél órája a családban mindenkinek, csendben (kütyük nélkül) a saját kuckójában. Ez ellen a gyerekek először talán lázadoznak, de hamar megszeretik majd – az idegrendszerüknek szüksége van minimum napi fél óra játékkal, rajzzal, olvasással való feltöltődésre.

2. Belső erősítés

Az egészséges életvitel már önmagában nagyobb védelmet jelent a kórokozókkal szemben. Hogyan támogathatjuk szervezetünket a mindennapos helytállásban? Többek között magas rosttartalmú étrenddel, sok zöldséggel és gyümölccsel, mérsékelt alkoholfogyasztással. Az egészséges immunműködéshez változatos táplálkozásra, jó minőségű élelmiszerekre van szükségünk.

Néhány vitamin és nyomelem hiánya csökkenti immunrendszerünk hatékonyságát, ilyen például a szilícium, ami pótolhatatlan szerepet lát el szervezetünkben. Amellett, hogy fontos építőeleme a csontoknak és kötőszöveteknek, részt vesz az immunfolyamatokban, és szükség van rá az optimális kollagén szintézishez is. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét, emellett antioxidáns, sejtvédő és öregedés gátló, épp ezért a szilíciumbevitel elengedhetetlen a bőr megújulásához, az egészséges haj- és körömnövekedéshez is. Hiányában nem hasznosul megfelelően a D-vitamin, a kalcium és a glükózamin. Összefoglalva a szilícium a hosszú távú aktív egészségmegőrzés és vitalitás, valamint az öregedési folyamatok késleltetésének fontos anyaga. Érdemes tehát beszerezned a C-vitamin tartalmú Flexipure Original tablettát, mert a benne lévő bioaktivált szilícium segít, hogy a vitaminok és nyomelemek még gyorsabban és hatékonyabban tudjanak felszívódni szervezetedben.

 3. Aktív és passzív üzemmód 

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás egyaránt fontos a gyerekek és a felnőttek életében is. Az alváshiány a fáradtságon túl más problémákat is okoz, a kutatások szerint érzékenyebbek leszünk pl. a fájdalomra és nő a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata is. Az ellenállóképességünkre is közvetlen hatással van, hiszen a kellő mennyiségű minőségi alvás növeli a speciális immunsejtek, a T-sejtek hatékonyságát is. Ezek segítik az immunválaszt, ha egy potenciálisan káros, idegen test kerül a szervezetbe: felismerik a kórokozókat, majd aktiválják a szükséges receptorokat, hogy a szervezet fel tudja venni velük a harcot.

Az aktív üzemmód, vagyis a mozgás is elengedhetetlen egészségünk megőrzése érdekében. Találd meg azt a mozgásformát, amelyet örömmel végzel és szakíts rá időt. A rendszeres sport egészségünk egyik alappillére, növeli a szív-érrendszerünk egészségét, csökkenti a vérnyomást, segíti ideális testsúlyunk fenntartását és fokozott immunrendszeri védelmet biztosít.

4. A hideg nem az ellenséged

Te mennyit hallgattad gyerekkorodban azt, hogy „Öltözz fel rendesen, mert megfázol!”?  A világért sem biztatnánk arra, hogy anyukád tanácsa ellen tégy, de valójában nincs arra bizonyíték, hogy a megfázás, és a vastag kabát hiánya összefügg. Nyilván nem érdemes egy szál pólóban flangálni télvíz idején (bár az angoloknál ez is mindennapos dolog), de a hűvösebb idő és a betegségek összefüggésében inkább az a megfejtés, hogy a hideg idő miatt sokkal többet tartózkodunk másokkal együtt zárt légtérben és így jobban ki vagyunk téve a különböző, egymástól elkapott kórokozónak.