Újdonsült anyukaként is szükséged van arra, hogy mozogj: ezt tedd és ezt kerüld

Sokféle vélemény és tévhit terjedt el a köztudatban arról, hogy szabad vagy sem és ha igen, mikortól és mit sportolni egy kismamának. Ezt a témát járjuk most körbe és adunk néhány praktikus tanácsot is!

A várandósság sok szempontból megterheli a testedet. A hasad hatalmas méretváltozáson megy át, a baba növekedésével belül is átrendeződnek a dolgok, feljebb kerül a gyomor és a tüdő, megváltozik az erek rugalmassága is. Nő a testsúly, a gerinced hónapokon keresztül nagy megterhelésnek van kitéve a megnövekedett súly és a testegyensúly megváltozása miatt, a medence is kitágul. Maga a szülés is megterhelő testileg, lelkileg egyaránt, így nem kell magad rosszul érezned attól, ha a szülőszobából nem a fitnessterembe vágysz. Instagram uralta világunkban persze látni olyan elvetemült fitnesz-lédiket, akik már másnap a taposógépről posztolnak, de tudd, hogy ez nem feltétlenül egészséges.

Ugyanakkor pár héttel a szülés után sokakban felébred a vágy, hogy visszanyerjék régi formájukat. Hogyan és mikor kezdj hozzá ehhez? Megmutatjuk, hogy milyen mozgásformák ajánlottak és mire kell figyelned!

Mikor kezdj hozzá?

Ez rögtön egy olyan kérdés, amelyben nincs közmegegyezés. Függ a fizikai állapotodtól, attól, hogy gyors vagy nehéz szülésed volt, esetleg császármetszéssel született a kisbabád.  Türelmesnek kell lenned magaddal, gondold végig, hogy 40 hétig tartott a szervezetednek, míg teljesen átalakult és kalkuláld be, hogy ugyanennyi idő kell ahhoz is, hogy visszakapd a várandósság előtti állapotodat. Figyeld a tested jelzéseit, ne erőltesd túl magad és ne állíts magad elé irreális elvárásokat!

Az első 6 hét

Általában az első 6 héten van tiltólistán a mozgás. Érdemes ezt betartani, ugyanakkor, ha már fizikailag jól érzed magad, a 3.-4. héttől tehetsz babáddal kisebb-nagyobb sétákat, de mindig csak annyit mozogj, amennyi jól esik. Ha más mozgásra vágysz, akkor a gerinc- és a gátizomtorna javallott. Ebben az időszakban kíméld magad, ne most kezdd el a felkészülést a maratonra.

A szoptatás ideje alatt

A 6. hét után kérd ki az orvosod véleményét és ha nem tiltja meg valamilyen okból a testmozgást, akkor elkezdheted a mérsékelt edzéseket, de ügyelj arra, hogy ne terheld túl magad! Hetente akár ötször is végezhetsz aerob (de nem megerőltető) testmozgást. Az általánosságban javasolt mozgásformák az intenzív séta, a baba-mama torna, tai chi, jóga. Edzettségi szintedtől függően a pilates és az alakformáló aerobik is szóba jöhet akkor, ha az ízületek és a gátizom már megerősödött. Nagyon fontos, hogy a fokozatosság elvét kövesd, ne terheld túl magad! A szervezetedet hozzá kell szoktatnod a terheléshez és ezt nem szabad túl nagy dózisokban adagolni.

Mikor szabad elkezdeni a hasizomgyakorlatokat?

Mivel a has változik leginkább, ezért a legtöbb kismama a hasizomgyakorlatoknak érzi leginkább szükségét.  A terhesség alatt rés nyílik a has izomzatán, amely a szülés után 6-8 héttel zárul be. Amíg nem győződtél meg arról, hogy ez megtörtént, semmiképp se végezz hasizomgyakorlatokat! Fontos, hogy kivárd, amíg teljesen regenerálódik a hasad, hiszen a túl korán végzett, megterhelő hasizomgyakorlatok sok problémát okozhatnak. Ha bezárultak a hasizmok, akkor először a planket (alkartartás) és annak variációit ajánlják a szakemberek hasprések és felülések helyett, ezekkel ugyanis elkerülheted azokat a testhelyzeteket, amelyek gátolhatják az izmok regenerálódását.

Tévhit vagy valóság?

Sok olyan vélemény és mítosz terjedt el a köztudatban, melyeket találkozni fogsz amikor újra elkezdesz mozogni. Mutatjuk, melyek az igaz, és melyek a hamis állítások!

A szülés utáni első hónapokban fokozottan kell ügyelni az ízületekre.

Igaz! A terhesség alatti erőteljes a relaxin termelődés, emiatt még lazák a szalagok, ezért magas a sérülésveszély.

A mozgástól megváltozik az anyatej íze, mennyisége

A normális mennyiségű mozgás önmagában nem befolyásolja az anyatej mennyiségét és összetételét. Kerüld azonban a komolyabb izomlázat, mert a tejsavtermelés miatt valóban megváltozhat az anyatej íze, és erős megterhelés hatására az anyatej termelődése is csökkenhet.

Sosem lesz már szép a hasad

A gyerekvárás nyomai lassan tűnnek el és a legtöbbeknek tenniük kell érte.  Tornával és életmódváltással azonban visszanyerheted korábbi formádat, de csak miután készen állsz rá. A striákba sem kell beletörődnöd, hiszen a Bio-Oil hatékony segítség a striák elleni küzdelemben, különleges összetételének köszönhetően segít javítani a striák kinézetét.